időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Markó elégedett Medgyessyékkel

MN-összefoglaló
2002.06.30. 23:00

A kormány példátlan módon beépíti a határon túliak támogatási rendszerébe a politikai leszámolás gyakorlatát. Ez megingatja az e kérdésben kezdetektől fogva létező konszenzust, és kiszámíthatatlanná teszi a támogatási rendszert – jelentette ki Veress László, a határon túli magyarságot támogató Illyés Közalapítvány fővárosi irodavezetője. Ezzel szemben Markó Béla, az RMDSZ elnöke a szervezet döntéseinek átláthatatlanságát kifogásolja.

Örömmel tapasztalom, hogy az RMDSZ vezetésének kitűnő személyes és politikai kapcsolatai vannak a Medgyessy Péter vezette kormánnyal, azonban nem lenne szerencsés, ha a romániai magyar politikusok fölös energiáikat arra fordítanák, miként kell lefejezni Budapesten egy kuratóriumot, miközben például Csíkkarcfalván felszedik a kockaköveket, hogy egy ortodox kolostorba építsék be azokat – jelentette ki Veress László, az Illyés Közalapítvány fővárosi irodavezetője. A baloldali kormány által idő előtt lefejezésre ítélt szervezet kuratóriumának jelen pillanatban az a kihívás, hogy az erőteljes politikai nyomás ellenére is biztosítsák a folyamatos és kiszámítható működést – mondta Veress László a Krónika című erdélyi lapnak. Kifejtette: az új kormánynak be kellene tartania az alapítvány kuratóriumára vonatkozó jogszabályokat, ha meneszteni akarja azt. Véleménye szerint a jelenlegi kuratórium eltávolításának fő indoka az, hogy a testületet az Orbán-kormány nevezte ki négy évvel ezelőtt. – A többi indok nem felel meg a valóságnak: nincs 80 százalékos kiköltekezés, a valós szám körülbelül 55 százalék. Nem üres a kassza, mert 1,4 milliárd forint van a számlánkon készpénzben és értékpapírokban. Az új kormány – még az előző döntése alapján – az idén további négyszázhuszonötmilliót köteles folyósítani a részünkre. Szóval ők tartoznak, miközben azzal vádolnak, hogy mindent elköltöttünk – jegyezte meg Veress.
– Az utóbbi években jelentősen emelkedett annak a támogatásnak a mértéke, amelyet a határon túli magyarságnak az Illyés Közalapítványon keresztül nyújtottak, de ezzel egy időben a határon túli magyarok képviselői egyre kevésbé láthattak bele a támogatások odaítéléséről szóló döntésekbe – jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. – Egyre kevésbé kérdeznek meg, és egyre nagyobb ezáltal a kockázata annak, hogy elfogultan és nem objektív szempontok szerint bírálják el a pályázatokat.
Markó hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a határon túli magyar közösségeknek szánt támogatásról minél mérvadóbb véleményt mondhatnának a határon túli szakemberek, értelmiségiek és civil szervezetek. Markó Béla támogatja azt a javaslatot, hogy a közalapítvány elnöki tisztére Pomogáts Bélát, a Magyar Írószövetség volt elnökét jelölje a kabinet.