Ha a frissen vett paradicsomnak nincs paradicsomíze, a málna pedig leginkább körtére emlékeztet, óhatatlanul úgy érezzük, átalakították kedvelt zöldségeinket, gyümölcseinket. Az átlagemberek vajmi keveset tudnak a géntechnológiáról, de félnek annak következményeitől. Ez a félelem más országokban is létezik. Ezt jelzi, hogy a múlt hónapban lezajlott élelmiszer-szabványosítási világértekezleten a legnagyobb vitát a génmódosítás révén nyert élelmiszerek jelölése váltotta ki.
A kanadai Halifaxban megrendezett tanácskozáson 48 ország 211 kormányküldötte vett részt, s további 99 delegátus képviselt nemzetközi, illetve civil szervezeteket. Ott voltak a Greenpeace és a Babyfood szakemberei is, a civil szerveződések között pedig az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület küldötte is képviseltette magát. Örömmel tapasztalta, hogy az európai uniós tagországok és a magyar álláspont közelít egymáshoz, egyformán fogyasztóbarát. A tanácskozáson az európai országok küldöttei amellett érveltek, hogy az élelmiszereken fel kell tüntetni a „géntechnológia” megjelölést, az USA által összefogott országok képviselői szerint viszont elegendő a „modern biotechnológia” megnevezés.
A vita egyelőre folytatódik. A Fogyasztóvédelmi Világszervezet és több európai ország képviselői szerint a fogyasztók nem tudják, mi a különbség a modern biotechnika és a génmódosítás között. Legalább a választási lehetőséget meg kell hagyni az embereknek, mit akarnak enni, eredeti vagy génkezelt élelmiszert – ezért kell a valóságot közölni a feliratoknak.
Trump úton Alaszkába kemény üzenetet küldött Putyinnak
