időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Röviden

–
2002.06.30. 23:00

Céges igazolványok: újítás februárig
Csökkent a vállalkozók ügyintézési kérelmeinek száma, miután nyilvánosságra került, hogy idén június 30. helyett 2003 februárjáig meghosszabbították az egyéni vállalkozói igazolványok megújításának határidejét. Félő azonban, hogy az érintettek az utolsó pillanatra hagyják az igazolványcserét, pedig a hátralévő időszak elég lenne az ügyintézésre. Még 100-150 ezer egyéni vállalkozónak kell megújítania a 2000. november eleje előtt kiváltott igazolványát. (MTI)

Az EU-bővítés nem okoz inflációt?
Az euróövezet majdani új tagországainak nem kell túlzott inflációs nyomástól tartaniuk a felzárkózási folyamat során, annak ellenére, hogy az úgynevezett Balassa–Samuelson-teória szerint a gyorsan felzárkózó gazdaságokban a külkereskedelemben részt venni képes és nem képes szektorok termelékenységnövekményének különbsége bizonyos feltételek megléte esetén növelheti a fogyasztói inflációt. Július 1-jével az eurótérségben érvénybe lép, hogy a bankautomatáknál történő külföldi pénzfelvétel nem kerülhet többe, mint a kártyát kiadó országban. (MTI)

Gyors privatizáció Szerbiában
Az év végéig összesen 120 vállalatot adnak el pályázatok és ezer kisvállalatot magánosítanak aukció révén Szerbiában – közölte Alekszandar Vlahovics privatizációs miniszter. A nyár és az ősz folyamán Szerbiában felgyorsul a privatizáció, és jövőre elkezdődik az óriásvállalatok – köztük a vasút és az EPS áramszolgáltató – szerkezeti átalakítása. A miniszter szerint Szerbia gazdasága kilábal a stagnálásból, és az év végéig 5-7,5 százalékos ipari termelésnövekedés várható. Az országban mától átlagosan 50 százalékkal drágul az áram a kisfogyasztóknak. (MTI)

Szlovén vasúti kapcsolat
Fél év alatt háromszorosára növekedett a 2001. május 16-án átadott magyar–szlovén vasútvonal áruforgalma. Tavaly év végéig az átadástól számítva 111 ezer tonna árut fuvaroztak a 19 kilométeres szakaszon, 2002 júniusáig pedig 365 ezer tonnás forgalmat bonyolított le a MÁV Rt. Az V. páneurópai korridor részét képező vasútvonal közvetlen összeköttetést biztosít a szlovéniai Koper és az olaszországi Trieszt kikötőivel. Az érintett vasúttársaságok kedvezőbb árképzéssel és komplex szolgáltatásokkal kívánják tovább növelni a forgalmat. (P. G. I.)

Bérmegállapodás a Matáv-tulajnál
Sztrájkokkal kísért tárgyalások után 4,1 százalékos béremelésben sikerült megállapodniuk a Deutsche Telekom (DT) szakszervezeteinek a munkáltatóval. A kétéves egyezség mától hatályos, s 2003. május 1-jével további 3,2 százalékos béremelést ír elő. A Matáv többségi tulajdonosának számító német cég 62 milliárd eurós adóssággal küszködik, s a hitelminősítők lerontották vállalati adósi besorolását, nem látva garantáltnak a DT idei, 10 milliárd eurós adósságcsökkentési tervének végrehajthatóságát. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.