időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Sok pénz kell az agrártárcának

Nagy Ottó
2002.06.24. 23:00

Célirányosan folytatódnak a második fél évtől a felfüggesztett géptámogatások, akárcsak a jelenleg is zajló gazdahitelprogram – mondta tegnap Németh Imre agrárminiszter. A mezőgazdaság kifehérítése érdekében az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott idénymunkások közterheit felére csökkentette a kormány.

Megbukott a Fidesz kétéves költségvetési politikája, mert az agráriumban kiemelten támogatott programok megvalósítása pénzügyileg nem biztosított – mondta tegnap Németh Imre, agrárminiszter. Közölte, a minisztérium által felfüggesztett géptámogatások ellenjegyzett kérelmeit hatvan napig lehet beváltani. Június 17-ig a 18,6 milliárdos kerettel szemben 25,5 milliárdos keretet ellenjegyeztek, ami 140 százalékos túljegyzést mutat, csak az első fél évben. A második fél évtől folytatódnak a felfüggesztett géptámogatások, e dotációs kerethez másfél milliárd forintot rendelnek a kormányzati céltartalékból, de – tette hozzá –, a kormánynak minden héten foglalkoznia kell azzal, hogy a folyamatos gazdálkodás támogatásához előteremtse a pénzt. Tavalyról 5,5 milliárd forintnyi kifizetetlen számla is az idei agrárköltségvetést terheli ezen a területen.
A géptámogatások az eddigiekkel ellentétben célirányosak lesznek, mert a második fél évben az adott időszakban elvégzendő műveletekhez szükséges gépekre vonatkoznak – ismertette a miniszter.
Németh Imre elmondta, tovább működik a gazdahitel-konstrukció, nem állították le. Az erre szánt 100 milliárdos keretet az előző kormány már 12 milliárddal megemelte, múlt csütörtökig azonban 118 milliárd forintnyi hitelkérelem érkezett. A jelenlegi kabinet hatmilliárddal bővítette a kezességvállalási keretet, sőt az év második részétől további emelésére is hajlandó. Az elbírált kérelmek összege 50 milliárd forint, az eddig kifizetett 222 hitelszerződést engedélyezték 28,6 milliárd forint értékben. Döntött a kormány az alkalmi munkavállalók helyzetéről is, a mezőgazdaságban ugyanis átlag évi 70-100 ezer idénymunkással kell számolni. Az agrárium kifehérítése érdekében a kormány a felére csökkenti a közterheket, ha az idénymunkások rendelkeznek alkalmi munkavállalói könyvvel. A befizetések másik fele a munkaerő-piaci céltartalékból kerül pótlásra – ismertette Németh Imre. Hozzátette: megkezdődött az egyeztetés a gabona- és a tejpiac szereplőivel a két ágazat gondjainak mielőbbi orvoslásáról. Első lépésként a gabonapiaci intervenció bevezetésére lehet számítani.

Jó volt a tavalyi év. Az idén elindított kiemelt gazdaprogramok évtizedes lemaradások behozását célozták, ezért is volt nagy irántuk az igény. Mivel a tavalyi évet jól zárták a termelők, volt pénzük, megnőtt a „kereslet” a kedvezményes hitelek iránt, ez okozta a hitelkeretek idő előtti kimerülését. Átlagos év és eredmény esetén a keretek nem merültek volna ki, sajnos az idén is ezzel kell számolni az eddig elszenvedett fagy- és aszálykárok miatt – nyilatkozta lapunknak Járvás István, a mezőgazdasági bizottság fideszes tagja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.