időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Terror Háza: Görgey vizsgálódna

Szarka Ágota
2002.06.21. 23:00

Görgey Gábor kultuszminiszter felkérte az igazságügyi tárcát, vizsgálja meg, megfelel-e a törvényi előírásoknak a Terror Háza múzeumot üzemeltető közalapítvány és az előző kabinet által megkötött, az intézmény évi 330 millió forintos támogatásról szóló szerződés – áll a miniszter Várhegyi Attilának (Fidesz) küldött válaszlevelében a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint. A honatya még június elején írásban küldte el a múzeum jövőjére vonatkozó kérdéseit.
A kultuszminiszter korábban kijelentette: nem tetszik neki a Terror Háza és annak elnevezése sem, de nincs szándékában változtatni a múzeumon. Várhegyi levelében emlékeztet arra: az új kormány viszszavonta a kérelmet, amely lehetővé tette volna egy debreceni alapítvány beolvadását, hogy a múzeum megváltoztatására, ellehetetlenítésére ne legyen mód. Megkérdezte azt is, befolyásolja-e a minisztert döntéseiben, hogy a múzeum anyagában olyan személyek hozzátartozói is szerepelnek – nem az áldozatok oldalán –, akik a kormánytöbbséghez tartoznak. Görgey válasza szerint nem kívánja vizsgálni, ki melyik oldalon szerepel. Levelében kifejti: a Terror Házát fenntartó, az előző kormányzat által létrehozott alapítvány működését nem vizsgálhatja. A minisztérium támogatja a múzeumot, nem tervezi megváltoztatását, de mindent megtesz, hogy jogutódként érvényt szerezzen alapítói jogainak. Várhegyi Attila szerint: furcsa és a parlamenti gyakorlattól eltérő, hogy a miniszteri válaszról a sajtóból értesül a kérdező.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.