időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Viták közepette alakul a cseh kormány

Somogyi Mátyás
2002.06.30. 23:00

A Koalíció jobbközép pártszövetség a szociáldemokrata párttal folytatott kormányalakítási tárgyalásokon biztosítékokat követel partnerétől arra vonatkozóan, hogy a képviselőházban nem fogják támogatni a kommunisták kezdeményezését az átvilágítási törvény hatályon kívül helyezésére – erősítette meg a szombati, éjjelbe nyúló megbeszélések után Hana Marvanová, a Szabadság Unió elnöke.
Az immár szinte a kedvező végkifejtet előtt álló kormányalakítási tárgyalások során a feleknek még nem sikerült minden fontos kérdésben közös nevezőre jutni. A Koalíció nem ért egyet a tízmillió korona értéken felüli vagyonnal rendelkezők vagyonbevallási kötelezettségére, az általános gyermekpótlék bevezetésére, az energiaipar magánosítására vonatkozó szociáldemokrata elképzelésekkel. A KDU – Csehszlovák Néppárt és a Szabadság Unió ellenzi az adóemelést, s a költségvetési deficit 2006-ig elhúzódó csökkentési ütemtervét.
Mindezek ellenére a Koalíció pártszövetség és a szociáldemokrata párt vezetői derűlátóak. Marvanová sikernek tekinti, hogy a kormány programtervezete a magántulajdonra és a természetes emberi közösségek védelmére vonatkozó konzervatív-liberális értékeket is tartalmaz. Vladimir Spidla, szociáldemokrata pártelnök elmondta, hogy a párt vezetése szerint a 101 mandátumon alapuló kormánykoalíció támogatásra méltó erő.
A Koalíció pártszövetségen belül ugyanakkor nagy visszatetszést keltett, hogy a tárgyalási folyamat során az egyik szakbizottság az arányos képviselet elveire hivatkozva a lehallgatások módjait és törvényességét felügyelő parlamenti bizottság vezetését a kommunistákra bízná. Úgy tűnik, a szociáldemokraták korlátozni kívánják a Polgári Demokrata Párt (ODS) befolyását az ország irányítására. Az ODS ugyanakkor megalázónak, az arányos képviseleti rendszert semmibe vevő magatartásnak tekinti, hogy a szociáldemokraták csupán egy képviselőházi elnökhelyettesi és négy bizottsági elnöki posztot ajánlottak fel számára. Ezért fontolóra veszik, hogy egyáltalán elfogadják-e a felajánlott posztokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.