Mind a hatvan ellenőrzött egységben találkoztak súlyos vagy kevésbé súlyos szabálytalansággal – mondta lapunknak Halas Ernőné, a Somogy Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség célvizsgálatának vezetője. Az éttermek 92 százalékából távoztak bírság kiszabásával, illetve feljelentéssel, az élelmiszerboltok közül pedig egy sem akadt, ahol ne kellett volna „szóvá tenni” a vevő félrevezetését vagy megkárosítását.
A vendéglők bejáratánál sok helyütt hiányzik az osztályba sorolás feltüntetése, hiányos az étlap, a próbafogyasztások során pedig előfordult, hogy a tíz százalékot is meghaladta a túlszámlázás. Nincs rend a „háttérben” sem. A hűtőkben sok helyütt ömlesztve tárolják a hús- és zöldségféléket, valamint a tejtermékeket. Előfordult, hogy egy büfés az árusítóhelytől távol, cukrászdájának hűtőjében tárolta a fűszerezett csirkecombot, másutt – ugyancsak megengedhetetlen módon – panírozott húst is rejtett a frizsider. Ilyen esetekben maga a vendéglős döntött úgy, hogy elkerülendő a hatósági állatorvosi procedúrát, hypóval önti le és ezzel „megsemmisíti” a nyersanyagot.
Gyakori, hogy jég kerül a szeszes vagy az üdítőitalba – kiváltképpen a diszkókban –, noha az előírás szerint a jégdarabokat külön pohárban kell kínálni. Azt pedig csaknem minden szórakozóhelyen jegyzőkönyvezni (és büntetni) kellett, hogy a drága italok mérőeszköze nem volt hiteles.
Élelmiszerboltban ajánlatos az áttetsző műanyag fóliába csomagolt téliszalámit vagy a drága kolbászt vásárlás előtt megméretni, mert kiszáradás miatt a súlyveszteség jelentős lehet.
A halmozott szabálytalanság miatt kirótt fogyasztóvédelmi bírság alsó határa a célvizsgálat során százötvenezer forint volt, ám akadt olyan vendéglő, illetve élelmiszerbolt, ahol több százezer forintra rúg majd a feljelentés szerinti büntetés összege.
Kubatov Gábor is elbúcsúztatta a mandátumát elvesztő Fekete-Győr Andrást