Kenyértörést akarnak a pékek

Nem áremelésre, csupán költségeik elismertetésére törekszenek a pékek a közeljövőben – tájékoztatta lapunkat Váradi János, a Magyar Pékek Ipartestületének ügyvezető igazgatója.

Nagy Ottó
2002. 08. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember közlése szerint az elhatározást azért szeretnék véghezvinni, mert a szakmában dolgozók nyereségessége pillanatnyilag csak 4,2 százalék.
Eközben becslések szerint egy kilogramm fehér kenyér előállítási átlagára 130 és 135 forint között mozog és erre még a járulékos költségek is – például szállítás, az éjszakai munkapótlék – rakódnak. Kenyeret viszont már lehet kapni 130 forintért, ami egy kiló kenyér tényleges bekerülési költségének mintegy 70 százaléka.
A kitűzött cél elérésének egyik módját a nagy áruházláncok befolyásának megtörésében látja Váradi, szerinte ugyanis a multik vevőcsalogatóként alkalmazzák az olcsó kenyeret, ami viszont éppen olcsósága miatt gyengébb minőségű lehet. A szakmai becsületet és a megfelelő jövedelmezőséget viszont csak jó minőségű, de ebből következően drágább kenyérrel lehet visszaállítani – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.