Jócskán hozzájárult a vetésterület csökkentésén kívül az aszály is ahhoz, hogy idén vöröshagymából mindössze kétharmada termett annak a mennyiségnek, ami kielégítené a hazai piac igényeit – jelentették be a hétvégi, immár hagyományos makói hagymafesztiválon tartott konferencián.
Miközben a termelők hiányolják a megfelelő állami támogatást s felróják a felvásárlóknak, hogy még most is óriási haszonkulccsal dolgoznak, az is megállapítható: a makói vöröshagyma minősége évek óta romlik. Frank József növénynemesítő szerint ennek oka az, hogy a termelők többsége ellenőrizetlen dughagymát használ. A makói vöröshagyma mára védett márkanév lett, így komoly minőségi feltételeknek kell megfelelnie annak az árunak, amelyet e védjeggyel akar értékesíteni tulajdonosa. Füleki László, a Hagyma Terméktanács titkára szerint Makón és térségében jelenleg mindössze öt-hat gazdaság érdemelhetné ki e kitüntetést.
A korábbi évekhez viszonyítva most kétségkívül magasabb a vöröshagyma felvásárlási ára. Az viszont elgondolkodtató, hogy a termelő ötven forintot kap kilogrammjáért, ugyanakkor a fogyasztók helyenként már több mint száz forintot kénytelenek fizetni érte. A vöröshagyma kiskereskedelmi árát lényegesen az sem befolyásolja, hogy a piacról hiányzó mennyiségnek az egyharmadát importból szándékoznak biztosítani – nyomatékosították a makói hagymás szakemberek.
A Zelenszkij mögötti hálózat már a Tiszánál is jelen van
