Panaszos makói hagymások

Bálint József
2002. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jócskán hozzájárult a vetésterület csökkentésén kívül az aszály is ahhoz, hogy idén vöröshagymából mindössze kétharmada termett annak a mennyiségnek, ami kielégítené a hazai piac igényeit – jelentették be a hétvégi, immár hagyományos makói hagymafesztiválon tartott konferencián.
Miközben a termelők hiányolják a megfelelő állami támogatást s felróják a felvásárlóknak, hogy még most is óriási haszonkulccsal dolgoznak, az is megállapítható: a makói vöröshagyma minősége évek óta romlik. Frank József növénynemesítő szerint ennek oka az, hogy a termelők többsége ellenőrizetlen dughagymát használ. A makói vöröshagyma mára védett márkanév lett, így komoly minőségi feltételeknek kell megfelelnie annak az árunak, amelyet e védjeggyel akar értékesíteni tulajdonosa. Füleki László, a Hagyma Terméktanács titkára szerint Makón és térségében jelenleg mindössze öt-hat gazdaság érdemelhetné ki e kitüntetést.
A korábbi évekhez viszonyítva most kétségkívül magasabb a vöröshagyma felvásárlási ára. Az viszont elgondolkodtató, hogy a termelő ötven forintot kap kilogrammjáért, ugyanakkor a fogyasztók helyenként már több mint száz forintot kénytelenek fizetni érte. A vöröshagyma kiskereskedelmi árát lényegesen az sem befolyásolja, hogy a piacról hiányzó mennyiségnek az egyharmadát importból szándékoznak biztosítani – nyomatékosították a makói hagymás szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.