Aktívabb zsebtolvajok az ünnepi forgatagban

Évek óta folyamatosan emelkedik a zsebtolvajlások száma Budapesten és a nagyvárosokban egyaránt. A szokásosnál is zsúfoltabb bevásárlóközpontok és a forgalmas utcák kitűnő lehetőségeket nyújtanak az egyedüli vagy csoportos tolvajoknak. Ajándékvásárláskor mindenki több pénzt visz magával, így a zsákmány még kecsegtetőbb. Az áldozatok általában nők, akiknek retiküljéből – ha másképp nem lehetséges – késsel vágott résen át emelik ki a pénztárcát.

2002. 12. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző négy évben 1300 zsebtolvaj vált ismertté a fővárosban, egyharmaduk külföldi állampolgár, többnyire románok – tájékoztatta lapunkat Pálinkás István, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) zsebtolvajlási alosztályának vezetője. Elmondta: a románok ez évtől vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió országaiba, ezért a nagyobb zsákmány reményében közülük sokan nyugatabbra teszik át székhelyüket, így számarányuk mostanra tíz százalékra csökkent.
Évente két-háromszáz zsebest sikerül elfogni Budapesten, akik között nagyon sok a visszaeső bűnöző. Örömteli tény ugyanakkor, hogy a BRFK fokozottabb fellépésének köszönhetően 1998 óta folyamatosan csökken a zseblopások száma, évente átlagosan 15 százalékkal – közölte Pálinkás István, a zsebtolvajlási alosztály vezetője.
Az ünnepek közeledtével több száz bejelentés érkezik a rendőrségre lopásokról. Az okozott kár is növekszik ilyenkor, mivel a bevásárlásra indulva mindenki nagyobb összeget tesz a tárcájába. Pálinkás István kiemelte: a fővárosban a 4-es és 6-os villamos, valamint a 7-es busz mellett a tolvajok előszeretettel látogatják a bevásárlóközpontokat, a metrók aluljáróit, a piacokat és a forgalmasabb belvárosi köztereket. Legtöbbször olyan nők az áldozatok, akik nem figyelnek eléggé kézitáskájukra. Alkalmanként általában húsz-harmincezer forintos a zsákmány, de az utóbbi hetekben kétszer is előfordult, hogy kétmillió forint feletti összeget csentek el a bűnözők.
Decemberben Pécsett is mindig megemelkedik a zsebtolvajlások száma – tudtuk meg Harmati Bélától. A pécsi kapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta: az elkövetők ott is gyakran román állampolgárok, akik úgy próbálják elkerülni a lebukást, hogy havonta váltogatják szálláshelyüket Szeged, Debrecen és Pécs között. A bűnözőket egy tízfős civil ruhás egység próbálja tetten érni a város frekventáltabb pontjain. Legutóbb egy héttagú társaságot sikerült lefülelni, akik ellen megindult a büntetőeljárás. A rendőrök munkájához sok segítséget nyújtanak a pécsi polgárőrök – fűzte hozzá Harmati.
Debrecenben a szervezett megelőző akcióknak köszönhetően sikerült visszaszorítani a zseblopások számát – nyilatkozta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Gyulai József kiemelte, hogy nemrégiben sikerült elfogni egy kilenctagú bandát, akiket a bíróság jogerősen összesen negyven év börtönre ítélt. A rendőrök nagy hasznát veszik a bűnügyi térképeknek, amelyek segítségével fokozottabban szemmel tudják tartani a város veszélyesebb gócpontjait.
Fontos, hogy mindenki jobban figyeljen az értékeire. A vásárlásra szánt pénzt és személyes iratainkat ne egy helyen tartsuk, kézi- és hátitáskánk mindig legyen a kezünk ügyében a zsúfolt járműveken, bankkártyánk mellett pedig ne hagyjuk ott a PIN-kódot.
*
Az ünnepek alatt más veszélyekre is figyelni kell. Nem ajánlatos például felügyelet nélkül hagyni az adventi koszorún égő gyertyát, mert ha az eldől vagy leég, lángra lobbanthatja a környezetét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tegnapi közleménye szerint a karácsonyfadíszként szolgáló gyertya vagy csillagszóró használatakor is óvatosan kell eljárni. Nem tanácsolják, hogy gyertyát vagy csillagszórót gyújtsanak a már száraz fenyőfán. Szintén veszélyes a kereskedelmi forgalomban lévő, de nem engedélyezett, úgynevezett elektromos füzérek zárlata.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) sajtóosztályán megtudtuk: tegnap áramütés-veszélyes karácsonyfafüzérek forgalmazását és árusítását tiltották be Baranya megyében. Tájékoztatásuk szerint egy fővárosi székhelyű cég pécsi üzletében tartottak vizsgálatot az ellenőrök. Megállapították, hogy a 100 Twinkight, 100 Chasing, 60 Pearl Lights, valamint a Pearl Lights Set feliratú karácsonyfafüzérek nem felelnek meg az előírásoknak. A már megvett termékeket a fogyasztók visszavihetik a vásárlás helyszínére, és kártalanítást kérhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.