időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Csalással vádolják az SPD-t

Tudósítónktól
2002.12.04. 00:00

Célzatos „választási csalással” vádolja a német ellenzék a kormánypártokat és mindenekelőtt a szociáldemokrata minisztereket. A CDU/CSU e fogalmon nem a leadott szavazatok manipulálását érti, hanem arra kíván rávilágítani, hogy az SPD képviselői elhallgatták a gazdasági nehézségeket, holott tisztában voltak a kritikussá vált helyzettel. Ezzel félrevezették és becsapták a szavazóurnákhoz járuló polgárokat. A „választási csalás” alátámasztására és részleteinek felderítésére a kereszténydemokraták parlamenti vizsgálóbizottság létrehozása mellett döntöttek és a Bundestagban – képviselőik számát tekintve – minden bizonnyal érvényt is szereznek akaratuknak.
Az ellenzék nem akarja a „rossz vesztes” szerepét játszani és vállalni azt a szemrehányást, hogy a múltba fordulva politizál, ezért a vizsgálóbizottság létrehozásának terve nem talált osztatlan egyetértésre a konzervatív honatyák körében. A pró és kontra vélemények között a vizsgálóbizottság javára billent mérleg nyelve mindenesetre utal a hamarosan sorra kerülő tartományi választásokra és azok jelentőségére. Február elején Hessen és Alsó-Szászország lakosai bizonyos mértékben korrigálhatják a parlamenti szavazás eredményét és kifejezésre juttathatják bírálatukat a berlini vörös-zöld koalícióval szemben. Az országban uralkodó politikai hangulatra jellemző az Infratest közvélemény-kutató intézet legutóbbi analízisének eredménye: pillanatnyilag az SPD mindössze a szavazatok harminc százalékát kapná, szemben a CDU/CSU negyvennyolc százalékával.
Így jogos az a kereszténydemokrata remény, hogy Alsó-Szászországban sikerül leváltani az „elvtársak” dominálta kormányt, Hessenben megerősödik a CDU/FDP szövetség és a tartományi tanácsban ezzel tetemes számbeli fölényhez jutnak a polgári blokk irányította tartományok, amelyek támogatása nélkül a kormány számtalan törvényt nem tudna foganatosítani. A Bundestag új törvényhozási időszakának rajtjában kiélezett hangulatot kölcsönöz a vizsgálóbizottság létrehozása még akkor is, ha Schröder az uniós pártok kezdeményezését hőbörgésnek titulálja, amely – a kancellár szerint – diszkreditálja a parlamentben lezajló politikai folyamatokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.