időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Hullámsírban a világ legnagyobb műholdja

Hírösszefoglaló
2002.12.10. 23:00

Eltérítették pályájáról a bajkonuri űrközpontból két hete a Proton K hordozórakétával fellőtt Astra 1K műholdat, miután nem sikerült a kívánt magasságba juttatni, így az tegnap a Csendes-óceánba zuhant, és elsüllyedt – jelentette az orosz Interfax. Az európai műholdszövetség (SES) zürichi ellenőrző központja adta ki az utasítást, hogy fékezzék le, majd hozzák vissza a műholdat, azaz a műhold tulajdonosainak döntése volt az objektum megsemmisítése – hangsúlyozta Szergej Gyerevjaskin, az űrközpont szóvivője.
A telekommunikációs célokat szolgáló, 110 ezer eurót érő műhold a súlyát tekintve világrekorder volt. Öt tonnát nyomott, és 36 ezer kilométeres magasságba kellett volna eljutnia, de túl korán levált a hordozórakétáról, saját hajtóművei pedig gyöngének bizonyultak ahhoz, hogy elérje célját. Mindössze 290 kilométeres magasságot ért el, ezért gyártója, a francia Alcatel Space úgy vélte, veszélyes lenne megengedni, hogy az alacsony kényszerpályán keringjen a Föld körül. Az eredeti elképzelés szerint Európa számára tizenhárom éven át kellett volna továbbítania több mint ezer rádió- és tévécsatorna adását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.