időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Január 6-án hajnalban áll le a Volán

Bákonyi Ádám
2002.12.19. 23:00

Miután nem sikerült megegyezni az ÁPV Rt.-vel, a kétezer Volán-busz nem indul el január 6-án. A postások valamennyi munkavállalói érdekképviselete elutasítja a társaság új stratégiájának tervezetét.

Január 6-án reggel fél öt és fél hét között kétezer Volán-autóbusz nem indul el menetrend szerinti vonalán, mivel kudarccal végződött a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), az érintett minisztériumok, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. közötti tárgyalás. Inokai Géza tájékoztatása szerint az egyeztetésen a vagyonkezelő lejjebb vitte már korábban ismertetett – a KKSZ által viszont elfogadhatatlan – bérajánlatát. – Ragaszkodunk azon követelésünkhöz, hogy a Volán-dolgozók bérét 2003-ban fel kell zárkóztatni a nemzetgazdasági átlaghoz – jelentette ki a KKSZ elnöke.
A Magyar Posta Rt. valamenynyi munkavállalói érdekképviselete elutasítja a társaság új stratégiájának tervezetét – derül ki az érintett szakszervezetek közös állásfoglalásából. Az érdekvédők bár tudomásul veszik a racionalizálás szükségességét, azt azonban nem fogadják el, hogy technológiai váltás nélküli nagyarányú létszámcsökkentést hajtsanak végre a postánál. A közlemény szerint a kormánytól elvárható lenne, hogy megadja a 43 ezer postai munkavállaló fennmaradásának esélyét.
*
A végzett munkával arányos béreket, a postaigazgatóságok közötti béraránytalanságok megszüntetését, a közalkalmazottakéhoz hasonló korengedményes nyugdíj bevezetését követelték egyebek mellett a postai munkavállalók tegnapi, székesfehérvári demonstrációjukon. A száz Fejér megyei postás részvételével tartott megmozduláson hangoztatták: ha követeléseik nem találnak meghallgatásra, nem riadnak vissza a munkabeszüntetéstől sem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.