Az őszi lehalászások miatt a karácsonyi halpiacon nem lesz hiány, ám a készletek kimerülése után március végére további öt-hat százalékkal emelkedhet a feldolgozott halak felvásárlási ára – tudtuk meg. Az élő ponty nettó tóparti ára kilónként 470-500 forint, ugyanez a halastavi busánál 150-170 forintra rúg. A természetes vizekből kihalászott pontyokat nagy tételben áfa nélkül négyszáz forint alatt adják a halászok a kereskedőknek, a busát pedig alig száz forintért. A feldolgozott ponty kilója adótartalom nélkül csaknem kilencszáz forintba, míg a tisztított busa 390 forintba kerül a forgalmazóknak.
A halászok szerint az idei „felszabadult” felvásárlási ár el tudja tartani az ágazatot. Szerintük a tavalyi tarifák nyomottak voltak, hiszen ma egy kiló ponty előállítási költsége 350-400 forint. A kisebb haltermelő szövetkezetek többségének mozgásterét behatárolja, hogy jó részük multinacionális áruházláncoknak adja el az élő és feldolgozott halakat. Itt ugyan sok a privát vásárló, ám a termelőknek csak a legkisebb hasznot engedik az áru átvételekor. Karácsony előtt minden évben az addiginál jóval olcsóbban vehetnek halat a vevők az áruházláncokban. Becslések szerint a ponty mostani, majdnem hétszáz forintos ára száz forinttal is csökkenhet.
A harminc hivatásos halászt foglalkoztató Békés Megyei Körösi Halász Szövetkezet mintegy százhetven tonna egy- és kétnyaras pontyot szállít a karácsonyi halpiacra, amelyeket a saját kezelésükben lévő természetes vizekből fognak ki – tudtuk meg Kiss Sándor szövetkezeti vezetőtől. A halmennyiség pótlására több mint negyvennégy tonna ivadékot helyeztek ki. Míg a halastavakon a vásárlásra kínált hal három év alatt megnő, a természetes vizekben élő társaik kifejlődéséhez jóval több idő kell.
További százmilliárd forint az élelmiszeripar fejlesztésére
