időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Késnek az árrendeletek

Mayer György
2002.12.26. 23:00

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium késlekedése miatt veszélybe kerülhet a villamos energiai piacnyitás, a fogyasztói árak rendezésének elodázása pedig heti egymilliárd forint veszteséget okoz az MVM-nek.

Gyakorlatilag nem adottak a feltételek a januári villamos energiai piacnyitáshoz, hiszen az alapvető árrendeleteket – így a kapacitásdíjat, az erőművek díját és még számos fontos, a verseny megteremtését szabályozó előírást nem jelentetett meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium – állítják az ipari nagyfogyasztók. Fodor Pál, az ország egyik legnagyobb energiafogyasztó cége, a BorsodChem főmérnöke szerint a nagyfogyasztók versenyfeltételeit veszélyezteti az is, hogy szűkösek az importkapacitások, sőt azok nagy részét is leköthetik azok az áramkereskedők, akik mögött nincs valós energiaigény. A BorsodChem éves villamosenergia-számlája csaknem kilencmilliárd forint, így mindenképen kilépnek a szabadpiacra. A januárban életbe lépő új törvény szerint ennek felét importból fedezhetnék, ám erre az átviteli kapacitások szűkössége miatt nem lesz lehetőségük. A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt. december 27-re kiírt tranzitengedélyre vonatkozó tenderének szabad kapacitásai már most, vagyis a megadott dátum előtt jelentősen csökkentek, így felvetődik a tiszta és átlátható verseny kérdése is, vagyis a lánckereskedelem kialakulásának lehetősége.
Tombor Antal, a Mavir elnök-vezérigazgatója szerint november óta nem adtak ki semmilyen új tranzitengedélyt. A kiírás feltételeiben azért van változás, mert a megegyezés alapján a Szlovákia felé meglévő, kis híján háromszáz megawatt átviteli kapacitás felével a szlovák rendszerirányító rendelkezik, így ezt a kapacitást náluk lehet lekötni. A hiányzó árrendeletek miatt várhatóan a piacnyitás kezdeti hónapjaiban kevés nagyfogyasztó tud átlépni a versenypiacra.
Varró László, a Magyar Energia Hivatal vezető közgazdásza szerint az új törvény életbelépéséhez szükséges végrehajtási rendeletek késése miatt veszélybe kerülhet a villamosenergia-piac január elsejei megnyitása is. Az energiaárak változásának elodázása pedig heti egymilliárd forint veszteséget okoz a Magyar Villamos Művek Rt.-nek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.