A makói Hagyma Terméktanács tagjai mindenekelőtt azt indítványozták, hogy a hagymatermesztéssel foglalkozó új típusú szövetkezetek részesüljenek előnyben a meghirdetett pályázatokon. Azok, akik minőségi vöröshagymát termelnek, ráadásul kilónként kapjanak tíz forint támogatást. Szerintük ez a kérés nem teljesíthetetlen, amiként az sem, hogy a hagyma tartósítóipari feldolgozásának költségeihez is hozzá kell járulnia az illetékes minisztériumnak. A szárítmánykészletek finanszírozásához havonta másfél forint támogatást javasolnak kilónként.
Azt is szeretnék elérni, hogy a minőségbiztosítási rendszerek bevezetéséhez, a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás komplex gépesítéséhez, illetve a tárolók építéséhez is ötvenszázalékos támogatást adjon az agrártárca. Emellett azt is javasolják, hogy a hagymafélék integrált, környezetkímélő növényvédelme hektáronként százezer forintos normatív támogatásban részesüljön. Kezdeményezték, hogy a makói tájfajtájú hagymafélék kutatására benyújtott pályázatok prioritást kapjanak. A fémzárolt vetőmag használatának ösztönzésére a vételár felének a visszatérítését kérik.
Külön támogatást követelnek a földrajzi árujelzővel ellátott hagyma forgalmazására és marketingjére.
Indoklásaik között az is szerepel: az itthoni vörös- és fokhagymát mint fontos hungaricumokat az európai uniós csatlakozásunkig mindenképpen versenyképessé kell tenni, különben ellehetetlenül a több tízezer termelő helyzete.
Ha nem elég retró a Suzuki, a DAMD még retróbbá teszi
