Hazánknak az Európai Unióhoz történő csatlakozását követően még nyilvánvalóbbá válik a nyugati gazdák hatékonyabb termelésből adódó versenyelőnye. A vöröshagyma – amiből jelentős mennyiség terem ebben a térségben – már teljesen kiszorult az exportpiacokról, mert elvesztette versenyképességét a német és holland vetélytársaival szemben – figyelmeztette a makói mezőgazdasági termelőket Benkő Antal, a Hagyma Terméktanács (HT) elnöke.
A védővámok megszűnésével Nyugat-Európából jelentős menynyiségű vöröshagyma érkezik majd hazánkba, amely alacsony árával komoly konkurenciát jelenthet a világszerte jól ismert makói hagymának. Ennek oka az lehet, hogy a nyugati magas termésátlagoknak köszönhetően ott a termelési költség kilogrammonként mindössze öt-hat eurócent, vagyis 12-13 forint. Jó hír viszont, hogy a HT levédette a makói hagymát és a termőterületét is.
A minőségi előírásoknak megfelelő makói hagymát az ezt igazoló blankettával bocsátják áruba, jobb minőségének megfelelően magasabb áron, mint más hagymát. Itthon egy áruházláncban már folyik a védjeggyel tanúsított makói hagyma értékesítése – nyilatkozták lapunknak szakemberek, akik az értékesítést külföldre is szeretnék kiterjeszteni. Kiemelték azt is, hogy a hibrid hagymákkal foglalkozó termelők is képesek 40-50 tonnás terméseket elérni, ami már ugyanolyan hatékony termelést feltételez, mint Nyugaton.
A csatlakozás valószínűleg jót tesz majd a fokhagymának, mert az unióba kvótával érkező olcsó kínai áru nagyobb területen oszlik el, belépésünkkel pedig nagyobb piacok nyílnak meg előttünk is. Az új uniós keleti piacokon pedig előnybe kerülhetünk a francia és spanyol áruval szemben, mert földrajzi közelségünk miatt alacsonyabb szállítási költségekkel kell számolnunk.
Más a helyzet a fűszerpaprikával – állítják a szakemberek. A feldolgozókat is gondba ejti az a tény, hogy a Spanyolországból várható őrlemény óriási konkurenciát jelenthet a hazai piacon, miután az importáló cégek mentesülnek a 42 százalékos vám fizetése alól.
A szegedi paprikafeldolgozó abban a szerencsés helyzetben van, hogy már korábban elkezdte egyéb termékek előállítását is, így a különféle konzerveket, de a fűszerpaprika-termesztők jövőjét itt sem látják tisztán. Szerintük a legtöbb gazdának fűszerpaprika helyett más növényi kultúra termesztésére kell majd vállalkoznia.
Sehol sem a lakók akarnak sétálóutcát
