A hagyma megállja a helyét

Valószínűleg megtalálja helyét és piacát a makói hagyma az unióban, de a hibrid fajtákat termelőknek ugyanolyan hatékonysággal kell termelniük, mint az EU-s gazdáknak. A paprikatermelőknek azonban a komoly vámtól mentesült spanyol paprikával kell felvenniük a versenyt, ami nehezebb feladatnak ígérkezik.

Bálint József
2003. 02. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánknak az Európai Unióhoz történő csatlakozását követően még nyilvánvalóbbá válik a nyugati gazdák hatékonyabb termelésből adódó versenyelőnye. A vöröshagyma – amiből jelentős mennyiség terem ebben a térségben – már teljesen kiszorult az exportpiacokról, mert elvesztette versenyképességét a német és holland vetélytársaival szemben – figyelmeztette a makói mezőgazdasági termelőket Benkő Antal, a Hagyma Terméktanács (HT) elnöke.
A védővámok megszűnésével Nyugat-Európából jelentős menynyiségű vöröshagyma érkezik majd hazánkba, amely alacsony árával komoly konkurenciát jelenthet a világszerte jól ismert makói hagymának. Ennek oka az lehet, hogy a nyugati magas termésátlagoknak köszönhetően ott a termelési költség kilogrammonként mindössze öt-hat eurócent, vagyis 12-13 forint. Jó hír viszont, hogy a HT levédette a makói hagymát és a termőterületét is.
A minőségi előírásoknak megfelelő makói hagymát az ezt igazoló blankettával bocsátják áruba, jobb minőségének megfelelően magasabb áron, mint más hagymát. Itthon egy áruházláncban már folyik a védjeggyel tanúsított makói hagyma értékesítése – nyilatkozták lapunknak szakemberek, akik az értékesítést külföldre is szeretnék kiterjeszteni. Kiemelték azt is, hogy a hibrid hagymákkal foglalkozó termelők is képesek 40-50 tonnás terméseket elérni, ami már ugyanolyan hatékony termelést feltételez, mint Nyugaton.
A csatlakozás valószínűleg jót tesz majd a fokhagymának, mert az unióba kvótával érkező olcsó kínai áru nagyobb területen oszlik el, belépésünkkel pedig nagyobb piacok nyílnak meg előttünk is. Az új uniós keleti piacokon pedig előnybe kerülhetünk a francia és spanyol áruval szemben, mert földrajzi közelségünk miatt alacsonyabb szállítási költségekkel kell számolnunk.
Más a helyzet a fűszerpaprikával – állítják a szakemberek. A feldolgozókat is gondba ejti az a tény, hogy a Spanyolországból várható őrlemény óriási konkurenciát jelenthet a hazai piacon, miután az importáló cégek mentesülnek a 42 százalékos vám fizetése alól.
A szegedi paprikafeldolgozó abban a szerencsés helyzetben van, hogy már korábban elkezdte egyéb termékek előállítását is, így a különféle konzerveket, de a fűszerpaprika-termesztők jövőjét itt sem látják tisztán. Szerintük a legtöbb gazdának fűszerpaprika helyett más növényi kultúra termesztésére kell majd vállalkoznia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.