időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Oktogoni lövöldözés:holnap ítélet

Szenvedi Zoltán
2003.02.12. 00:00

Élete végéig fegyházban maradhat az oktogoni lövöldözőként ismert B. Zsolt, akire tegnap az ügyész vádbeszédében tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását javasolta a Fővárosi Bíróságon. A vádlott védője határozott tartalmú büntetést kért a bírói tanácstól. A vádirat szerint B. Zsolt 2000. július 4-én késő este besétált az Oktogonnál lévő McDonald’s étterembe, és közelről fejbe, illetve mellbe lőtt három huszonéves fiatalt. Közülük kettőt menekülés közben, hátulról talált el, majd távozott a helyiségből. Ámokfutása az utcán folytatódott, ahol hasba lőtte negyedik áldozatát. Az étteremben lelőtt három fiatal közül kettő a kórházban meghalt, ketten pedig életveszélyesen megsebesültek. Az utcán lelőtt fiatal az egyik szemére megvakult. B. Zsolt egyik áldozatát sem ismerte.
A vád képviselője perbeszédében tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Fővárosi Bíróságon. Rámutatott: az eljárásban felkért szakértők szerint a vádlott súlyos személyiségzavara, elvetemültsége nem változik meg; tettére nem tudott elfogadható magyarázatot adni. Áldozatainak még a védekezés lehetőségét sem adta meg. Fennáll tehát annak a veszélye, hogy B. Zsolt cselekménye megismétlődhet. Emiatt több emberen elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés miatt kérte az ügyész a legsúlyosabb büntetés alkalmazását a bíróságtól. A védelem határozott idejű szabadságvesztés kiszabását tartotta indokoltnak perbeszédében, de álláspontja szerint védence személyiségi zavara a büntetés korlátlan enyhítésére is okot adhat. Felhívta a figyelmet, hogy a szakértői véleményekben az is szerepel: B. Zsolt személyiségzavara korlátozhatta a vádlottat tette következményének felismerésében. Az ügyvéd szintén szakértőkre hivatkozva kijelentette: szerinte nem áll fenn a bűnismétlés veszélye.
A bíróság várhatóan holnap hirdeti ki az elsőfokú ítéletet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.