időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tárcaharc az ingatlanok adataiért

Hommer Tibor
2003.03.25. 00:00

Úgy tűnik, az agrártárca nem érdekelt abban, hogy az Igazságügyi Minisztérium (IM) javaslatára megbontsák az elmúlt években, több száz millió forintos fejlesztés nyomán létrejött, egységes ingatlan-nyilvántartási rendszert. Az IM ilyen irányú tervét a Magyar Nemzet szombati lapszámában közöltük, s tegnap a Földügyi Dolgozók Országos Szakmai Tanácsának ülésén Berczi Norbert, az agrártárca helyettes államtitkára kijelentette: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) és az IM-nek eddig nem sikerült közös álláspontot kialakítania a földügyi igazgatás jövőjéről. Berczi Norbert jelezte: az agrártárca a jelenleg működő egységes ingatlan-nyilvántartás fenntartását tartja szükségesnek. Ez a rendszer ugyanis már három évtizede működik, és szakmailag elismert nemcsak a környező országokban, hanem számos más államban is.
Amint azt megírtuk: az IM úgy képzeli, hogy az ország összes ingatlanára vonatkozó, egységes nyilvántartást megbontanák, s a tulajdoni lapok jogi információkat tartalmazó, második és harmadik oldalát az igazságügyi tárca kezelné, s csupán az első oldal, az ingatlanok műszaki tartalma maradna a földhivatalok kezelésében. Ezzel szemben az FVM – Berczi Norbert tegnapi szavai szerint – a földnyilvántartás jelenlegi rendszerének fenntartásában és az eddig kialakult intézményrendszer megerősítésében érdekelt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.