időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Csendes osztrák igen a bővítésre

MTI
2003.04.09. 23:00

Tulajdonképpen megtakaríthatta volna magának Ausztria, hogy éveken át „a vétó bunkósbotját lóbálja” a legkülönfélébb kérdésekben, a temelíni atomerőműtől a Benes-dekrétumokon át az EU-val fennálló tranzitmegállapodásig; a hadonászás mindenkit megbántott, de eredményt nem hozott – írta a bécsi Die Presse. Az osztrák lapok tegnap belpolitikai vonatkozásokat elemezgettek azzal kapcsolatban, hogy a kormány kedden egyhangúlag döntött az új uniós csatlakozási szerződések aláírásáról.
A konzervatív Die Presse szerint a kedden eldöntött támogatások helyett nem tehetett mást a kormány, mert a bunkó már Ausztria ellen fordult, s többször fejbe kólintotta nemcsak az FPÖ-t, hanem az egész országot: romokban hevernek a barátság hídjai, amelyeket a szomszédos országok a fordulat után sok reménnyel építettek Ausztria felé, nyoma sincs az új közép-európai tengelynek, amely az EU-ban közösen léphetett volna fel.
A Der Standard című lap úgy látja: a kormány kedden nagyon csendesen elintézett egy kérdést, amelyet már az előző (azonos öszszetételű) kormány alatt is úgy ítéltek meg, hogy akár a koalíció szétesését is okozhatja. A jelek szerint az FPÖ-nek jóval nagyobb árat kell fizetnie megsemmisítő veresége után az újabb kormányszerepért, mint amennyit be akar vallani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.