időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Pusztító iskolatűz Dagesztánban

Hírösszefoglaló
2003.04.10. 23:00

Tűz ütött ki tegnap reggel egy dagesztáni nevelőintézetben, mialatt a bentlakó siketnéma gyerekek aludtak. Huszonnyolc gyerek a lángok közt halt meg, a sebesültek száma több mint száz.

Harminckilenc dagesztáni diákot súlyos égési sérülésekkel vagy füstmérgezéssel szállítottak kórházba a mentés után – adta hírül az Interfax orosz hírügynökség az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása alapján. Öt gyereket – a BBC információi szerint egy tűzoltót is – válságos állapotban a kórház intenzív osztályán kezelnek. A mahacskalai kétemeletes épület teljesen kiégett.
A BBC információi szerint a tűz azért terjedt el az épületben, mert a karbantartás elmulasztása miatt nem működtek az oltókészülékek. A gyerekek kimentését hátráltatta, hogy nem hallhatták a riasztó hangját, egyenként kellett őket felébreszteni. Kimenekítésüket erősen lelassította az is, hogy a földszinti ablakokon vasrácsok voltak, vészkijárat pedig nem volt az épületben. Húsz perce tombolt a tűzvész, amikor értesítették a tűzoltókat, addig az intézeti alkalmazottak maguk próbálták eloltani a lángokat. A riasztásra tizenhét tűzoltót küldtek ki az épület 166, túlnyomórészt külső segítségre szoruló lakójához.
A katasztrófa három nappal azután történt, hogy egy kétemeletes szibériai iskola faépülete porig égett. A tűz akkor huszonkét diák halálát okozta, tízet pedig súlyos égési, illetve a kitört ablaküvegek okozta sérülésekkel vittek kórházba. A BBC az Izvesztyija című lapra hivatkozva hozzáteszi: csak a múlt évben hétszáz iskolatűz volt Oroszországban, legtöbb az általában fából épült falusi iskolákban.
Mihail Kaszjanov orosz kormányfő átfogó vizsgálatot és intézkedéseket helyezett kilátásba az iskolák biztonságának megteremtéséért. Szakértők szerint azonban sok pénz kellene ahhoz, hogy megakadályozzák az ilyen tragédiákat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.