Spányi Antal az új fehérvári püspök

2003. 04. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székesfehérvári egyházmegye élére Spányi Antalt nevezte ki II. János Pál pápa, miután elfogadta Takács Nándor megyés püspök lemondását. A most nyugdíjba vonuló Takács Nándor tavaly, a 75. életéve betöltése után nyújtotta be lemondását a szentatyának. Az egyházi törvénykönyv 401. kánonja ugyanis kimondja: „az a megyés püspök, aki betöltötte 75. életévét, szíveskedjék benyújtani hivataláról való lemondását a pápának, aki az összes körülmények figyelembevételével fogja meghozni döntését.” Az új székesfehérvári megyés püspök eddig esztergom–budapesti segédpüspökként teljesített szolgálatot, valamint a budapesti Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániát vezette. Hivatalát két hónapon belül kell elfoglalnia. Kinevezése időpontjában Spányi Antal segédpüspök volt az egyetlen, aki helynökként plébániát is vezetett. Ilyen nagyon ritka az egyházban. A püspöki kar tagjai közül Katona István egri segédpüspök október 3-án lesz 75 éves, így az idén még neki kell ugyancsak az életkora miatt benyújtania lemondását. Ez esetben nem kell feltétlenül kijelölni utódját, a segédpüspöki tisztséget ugyanis nem szükséges betölteni. Seregély István egri érsek döntésén múlik: Katona István nyugállományba vonulása után igényli-e, hogy egy újabb segédpüspökre bízza a nyugdíjba vonult feladatait.
*
A Szent Jobb ereklye előtt közös imaóra lesz április 11-én, a budapesti Szent István-bazilikában, amely során Magyarországért, Európáért és az egész világért tartanak elmélkedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.