időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Számharc a siófoki forgalomról

Csákó Attila
2003.04.29. 23:00

Folytatás az 1. oldalról
Balázs Árpád kiemelte, hogy a közös forgalomszámlálásra korábban ígéretet tett Csillag István közlekedési miniszter. Hasonlóan vélekedett múlt pénteken Székely András, a tárca főosztályvezetője is, amikor az elviselhetetlen állapotok miatt tiltakozó négyezer siófoki aláírását átvette a polgármestertől, s kijelentette: az egyeztetett időpontban és módszerrel végzett mérést továbbra is támogatja a minisztérium. Tegnap nyílt forgalomszámlálási napot tartott az Állami Közúti Műszaki és Információs Kht. és a Somogy Megyei Közútkezelő Kht. Balázs Árpád ezzel kapcsolatban kiemelte: a reggel hét órakor megkezdett forgalomszámlálásról másfél órával később értesítették, így a közös mérés ismét nem valósulhatott meg. A polgármester reméli, hogy problémájuk meghallgatásra talál, s létrejön a közös forgalomszámlálás, vagy ha az nem is, legalább az önkormányzat által megadott pontokon történő mérés. Ugyanis a minisztérium mérése nem teljes körű, hiszen a Szekszárd irányából Veszprém felé haladó járművek egyetlen ellenőrzési ponton sem haladnak keresztül – tette hozzá a városvezető, majd aláhúzta: azt szeretnék elérni, hogy a Balatonvilágos és Zamárdi közötti autópálya-szakasz elkerülő útként funkcionáljon, használatáért ne kelljen fizetni, úgy, ahogy ez más települések esetében lehetséges. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy más városok esetében miért lehetett engedélyezni, hogy a sztráda elkerülő útként működjék, Kovács Ferenc a tájékoztatón azt válaszolta: Székesfehérvár esetében e lépés gazdaságilag indokolt volt, az Érdig tartó díjmentes szakasz engedélyezésére pedig azért volt szükség, mert különben a 7-es főút forgalma ellehetetlenült volna e szakaszon. A helyettes államtitkár szerint minden olyan döntés, amelynek következtében az érintetteknek fizetniük kell, csakis népszerűtlen lehet. Véleménye szerint a Magyarországon alkalmazott matricás rendszer a lehető legrosszabb megoldás, s inkább használattal arányos fizetési rendszert kellene alkalmazni.
Balázs Árpád szerint ma még az is kérdéses, hogy az idegenforgalmi szezon milyen lesz, mert ha erős, szinte biztosan bedugul a város. Kovács Ferenc megjegyezte: amennyiben valahol rendkívüli állapot következik be, hajlandók egyedileg foglalkozni a kérdéssel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.