időjárás 14°C Malvin 2022. október 1.
logo

A civilek egy katonát se küldenének Irakba

Hírösszefoglaló
2003.05.19. 23:00

Ne küldjön a kormány békefenntartó csapatokat Irakba – áll a Civilek a Békéért tömörülés nyílt levelében, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnökhöz juttattak el. Simó Endre, a mozgalom egyik szervezője tegnapi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a levelet csütörtökön juttatták el a kormányfőhöz, Kiss Péter kancelláriaminiszterhez, Kovács László külügyminiszterhez és Szili Katalin házelnökhöz. Simó úgy fogalmazott: Magyarországnak nincs törvényi kötelezettsége arra, hogy Irakba csapatokat küldjön. Békefenntartó csapatok küldéséről nem szól egységes NATO-döntés sem, „így a magyar kormány egy egyoldalú amerikai kérést teljesítene a magyar nép békeakaratával szemben.”
Báti Márk, a tömörüléshez tartozó Alba Kör ügyvezetője szerint Magyarországnak mind Afganisztánba, mind Irakba csak humanitárius, szociális és egészségügyi alakulatokat kellene küldenie. A Civilek a békéért nyílt levele szerint a miniszterelnök februárban biztosította a mozgalom képviselőit arról, hogy Magyarország nem küld csapatokat Irakba.

A levél szerint azóta a kormány az amerikai haderő rendelkezésére bocsátotta Magyarország légterét, közútjait és vasútvonalait, most pedig békefenntartó alakulatok küldésére készül. A levélben a mozgalom szervezői arra kérik a kormányt, váljék kezdeményezőjévé a humanitárius segélynyújtásnak.
A Civilek a Békéért mozgalom arra szólítja fel a kormányt és parlamentet, hogy semmilyen körülmények között se adja nevét azokhoz az újabb amerikai katonai tervekhez, amelyek Iránnal, Szaúd-Arábiával, Észak-Koreával, Szíriával, Egyiptommal és Kubával kapcsolatban merültek fel – áll a levélben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.