időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Kishajó seperné a Balaton vizét

Gulyás J. Attila
2003.05.27. 22:00

Ötletes kishajót épített a tóban lévő hulladék összegyűjtésére a Balatoni Halászati Rt. műszaki vezetője, Csapó István. A „kukáshajónak” becézett vízi járművet először a busatetemek eltávolítására használták, ám kiderült, emelőkosarával sok más, vízen úszkáló hulladék összegyűjthető.
Komótosan, hat-hét kilométeres sebességgel halad a vízen Csapó István hulladékgyűjtő kishajója, amely a múlt év őszén mutatkozott be a halgazdaság kikötőjében. A Balatoni Halászati Rt. műszaki vezetője akkor határozta el a környezetvédő vízi jármű elkészítését, amikor látta, hogy a ciánszennyeződéstől szenvedő Tiszán nincs mivel összegyűjteni az elpusztult haltetemeket. Csapó István nem titkolja, finn példa adta az ötletet a „kukáshajóhoz”, amelynek prototípusa fél év alatt készült el. A vizsga kitűnően sikerült, így a „tóseprő” idén már teljes kapacitással dolgozhatna. – A kisméretű jármű tökéletesen alkalmas a víz felszínén lebegő irdatlan mennyiségű műanyag üdítős palack, sörösüveg, napolajos flakon és más „strandhulladék” összegyűjtésére.
A kishajó, amely egyébként a tóban felgyülemlett szerves anyagok gyűjtésére is alkalmas, bevetésre készen áll a halászati cég kikötőjében. Ám mivel nem a halászok dolga a tó tisztán tartása – a halászati cégnek pénze és ideje sincs a „tóseprésre” –, ez idő szerint még nem dőlt el: ki rendelje meg, és ki fizesse a tó tisztítását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.