időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Micuko-botrány Japánban

Sitkei Levente
2003.05.19. 23:00

Hatalmas botrány van kialakulóban Japánban a tv2 Micuko – A világ ferde szemmel című produkcója miatt: a japán Kyodo hírügynökség, a több mint tízmilliós napilap, a Jomiuri Simbun angol változata és a bulvárlapok is sorozatban adnak hírt a japánokat – a helyi lapok szerint – kigúnyoló produkcióról. A közkedvelt tv-adó, a 6-os csatorna, az elmúlt csütörtökön főműsoridőben mutatott be részleteket a magyar adásból, annak elemzésére pedig az országos hírű Hukaya Sitosit, Magyarország kiváló ismerőjét kérték fel.

Tovább növeli a japánok ellenérzését a műsorral kapcsolatban, hogy a kitalált riporternő neve rímel Micsikó császárné nevére, akit hallatlan tisztelet és szeretet övez hazájában. A helyi magyar kolónia tagjai az egyre dagadó botrány közepette naponta szembesülnek a tv2 műsorával kapcsolatos kérdésekkel, amelyek – mint azt egy Tokióban dolgozó magyar férfi lapunknak elmondta – rossz hatással vannak az utóbbi években dinamikusan fejlődő kétoldalú kapcsolatokra.

„A műsor egyértelműen raszszista elfogultságot tükröz” – olvasható Abe Hiroshinak, a magyarországi japán nagykövetség diplomatájának nyilatkozatában, amit a Kyodo hivatalos japán hírügynökségnek adott a Micuko produkciójáról. A műsor leállítása érdekében egyébként a nagykövetség a tv2-nél és a Külügyminisztériumnál is lobbizott; eredménytelenül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.