időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Nem csitul a vita a kórháztörvényről

2003.05.11. 23:00

Vissza kell vonnia a kormánynak a kórháztörvény tervezetét – a betegek, az orvosok és az ápolók érdekében –, és a polgári kormány idején elfogadott jogszabályt kell újra életbe léptetnie – véli a Fidesz. A párt országos választmánya szombati ülésén erről határozatot is hozott, mely szerint a jelenlegi tervezet megfosztja a polgárokat az egyenlő ellátáshoz fűződő joguktól. Akinek sok pénze van, az meggyógyulhat, a kevésbé tehetősek pedig betegek maradnak – fogalmaz a dokumentum.

A választmány ülését követő sajtótájékoztatón Mikola István volt szakminiszter úgy fogalmazott: a profitorientált és a népegészségügyi ellátás nem fér öszsze. A Medgyessy-kormány tervezete legnagyobb hibájának azt nevezte, hogy nemcsak a nonprofit szervezetek, hanem nyereségorientált szervezetek is részt vehetnének a magánosításban. Mikola szerint a törvény elfogadása szociális tragédiához vezetne. Úgy látja, hogy az előterjesztésnek a baloldali szociális körökben is nagy az elutasítottsága. Reményei szerint ha elég erős parlamenti ellentábor alakul ki, akkor meg lehet akadályozni „ennek a szörnyűségnek” a megszületését.

Kökény Mihály egészségügyi államtitkár politikai indíttatásúnak tartja a Fidesz országos választmánya határozatát, szerinte Mikola István megnyilatkozásait „politikai ármánykodás” vezeti. Közölte: megérti, hogy a tárca volt miniszterének „savanyú a szőlő”, ám így is felelőtlenség bizalmatlanságot teremteni a betegek körében. Úgy vélte: az új törvény szabályozott körülményeket teremt, és a magántőke szélesebb körű bevonásával a jobb ellátás feltételeit teremti meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.