időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Röviden

MTI
2003.05.12. 22:00

A pápa Ausztriában?
Bécs. II. János Pál pápa állítólag negyedszer is ellátogat Ausztriába jövőre a Mariazellben tartandó közép-európai katolikus nap alkalmából. A találkozóra nyolc kelet-közép-európai ország katolikus egyházának képviselőit várják az ausztriai kegyhelyre, Thomas Klestil osztrák államfő a térség több országának elnökét is meghívta. A meghívót Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek adta át az egyházfőnek, s a pápának annyira megtetszett az ötlet, hogy az utazást máris előkészítették. (MTI)
Al-Kaida-per Hollandiában
Rotterdam. Egy holland bíróságon tegnap megkezdődött tizenkét mozlim pere, akiket az al-Kaida támogatásával, illetve hollandiai önkéntesek toborzásával vádolnak. A szélsőségeseket még 2002 folyamán vették őrizetbe a hatóságok. A vád szerint a férfiak két marokkói származású holland állampolgárt is beszerveztek. A gyanúsítottak pere a tervek szerint május 22-ig tart, és június 5-én hirdetnek ítéletet. Tizenharmadik társukat Franciaországban tartóztatták le, Hollandia már kérte kiadatását. (MTI)
Indiai rakétakísérlet
Újdelhi. Indiában – négy napon belül harmadszor – újabb kísérletet hajtottak végre Astra típusú levegő-levegő rakétával. A hazai fejlesztésű, 25–40 kilométer hatótávolságú Astrát az ország keleti részén, az Orisza szövetségi állam területén lévő Csandipur kísérleti telepen próbálták ki. India szerint rakétáit a pakisztáni, illetve kínai fenyegetés miatt tartja készenlétben. A kísérleteket olyan időben hajtották végre, amikor a Kasmír kérdésében Indiával szembenálló Pakisztán mintegy kétéves ellenséges viszony után ismét békülékenyebbnek mutatkozik, és nyitottabb a párbeszédre. (MTI)
Vujanovics győzött Montenegróban
Belgrád. A vasárnapi, montenegrói elnökválasztáson a kormányzó koalíció jelöltje, Filip Vujanovics már az első fordulóban fölényes győzelmet aratott. A szavazást felügyelő két civil szervezet – a podgoricai CEMI és a belgrádi CESID – nem hivatalos eredményei szerint Vujanovicsra a szavazópolgárok 63,3 százaléka adta voksát. Miodrag Zivkovicra, az ellenzéki Montenegrói Liberális Szövetség elnökére a polgárok 30,8 százaléka szavazott, míg Dragan Hajdukovics független jelölt a voksok mindössze 3,9 százalékát gyűjtötte össze. A CEMI és a CESID szerint a részvételi arány 48,5 százalékos volt. (MTI)
Lengyel korrupció
Varsó. A lengyel államügyészség és a belbiztonsági ügynökség vizsgálatot indított az egészségügyi minisztérium magas rangú tisztviselőjének vesztegetési ügyében. Waldemar Deszczynski üzletembert azzal vádolják, hogy kabinetvezetőként egy külföldi gyógyszerkonszerntől több millió dolláros kenőpénzt követelt annak fejében, hogy a cég termékei felkerülhessenek az államilag támogatott gyógyszerek listájára. Ha kiderül, hogy az eset valóban megtörtént, a vétkest szigorúan meg kell büntetni – mondta Krzysztof Janik lengyel belügyminiszter. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.