időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Szocialisták a vörös csillagért

Pásztor Zoltán
2003.05.19. 23:00

Méltatlan dolognak tartja Jauernik István szocialista országgyűlési képviselő, hogy az egyik kereskedelmi televízió műsorvezetőjét megrótta az Országos Rádió és Televízió Testület panaszbizottsága, mert ruházatán ötágú vörös csillagot viselt. A politikus lapunknak elmondta: képviselőtársával, Farkas Imrével együtt ezért – Tervezi-e az EU-jogharmonizációt az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatban? címmel – írásbeli kérdést intézett Bárándy Péter igazságügy-miniszterhez. A két politikus aziránt is érdeklődik, hogy a hatályos törvény miatt nem adódhatnak-e problémák az unióban. A kérdés indoklásából kiderül: szerintük ebben a témában nem megfelelő a hazai jogi szabályozás. Emlékezetes, korábban a Munkáspárt azt kérte az MSZP-től, tegyen annak érdekében, hogy vegyék ki a tiltott önkényuralmi jelképek közül a vörös csillagot és a sarló-kalapácsot.

Tény: az önkényuralmi jelképeket nem szabályozza a közösségi jog, így országonként van lehetőség külön szabályok kialakítására. Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára lapunknak elmondta: nincs jogharmonizációs kötelezettség ebben a kérdéskörben. Arra a felvetésünkre, a tárca tervezi-e, hogy megszünteti a vörös csillag tiltását, elmondta: a büntető törvénykönyv módosításának előkészítése jelenleg is tart, ám még normaszöveg sincs, tehát nem tud pontos választ adni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.