időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Fészekrombolás parancsra

Bálint József
2003.06.27. 22:00

Védett madarak fészkeit távolították el a minap a csongrádi rendőrkapitányság épületéről. A történtek a közvélemény, de főként az ornitológusok heves tiltakozását váltotta ki, és követelik, hogy a felelősök viseljék a jogkövetkezményeket.

A fészekrombolásnak egy idős hölgy is szemtanúja volt, aki szerint rengeteg fecskefióka pusztult el. Mint kiderült, a csongrádi rendőrkapitány utasítására a korábbi években is végrehajtottak hasonló akciót, ám akkor ezt senki sem tette szóvá. A fészkek leverésére parancsot kiadó Bartus Ferenc lapunknak nem volt hajlandó nyilatkozni.
Ozvald Imre ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója viszont már készségesebbnek bizonyult, és elmondta az okokat. A molnárfecskék a kapitányság épületének ablakaiban raktak fészket. Azonkívül, hogy bepiszkolták a falakat, ablakokat, szellőztetni sem tudtak tőlük. Ha netán ablakot nyitottak, akkor berepültek az irodahelyiségekbe. Ozvald Imre szerint Bartus Ferenc nem tudott a molnárfecskék védettségéről, miként arról sem, melyik időszakban engedélyezett fészkeik eltávolítása. Erre vonatkozóan ugyanis vannak szabályok. Az ügyet mindenképpen kivizsgálják, s azután megteszik a szükséges intézkedéseket – tette hozzá a gazdasági igazgató.
Az ornitológusokat kevésbé érdekli a rendőrség belső vizsgálata. Mint azt Bod Pétertől megtudtuk, ők ragaszkodnak a jogszabályokhoz. Szerinte az nem lehet mentség, hogy valaki nem tudja, melyik madár védett és melyik nem. Emlékeztetett arra, hogy minden egyes fecskének, fiókának, tojásnak tízezer forint az eszmei értéke. Nem vonja kétségbe, hogy a madarak piszkolnak, de ez ellen „fecskepelenkával” lehet védekezni. A cselekményt súlyosbítja az a tény, hogy a fiókák kirepülésének időszakában történt, méghozzá a rendőrségen. Tudni kell ugyanis, hogy természetkárosítás bűntettét követi el az, aki védett állatfajok körébe tartozó fecske lakó-, táplálkozó-, költő-, pihenő- és búvóhelyét károsítja. A jogszabályba az is belefoglaltatott, hogy aki a nemzetközi szerződések által is védett madarat bármely fejlődési alakjában elpusztítja, az bűntettet követ el – mondta Bod Péter.
***
Teknősöket csempészett. Százezer forint értékű védett görög teknősöket találtak egy román autóstoposnál tegnap az ártándi vámosok. Egy belépő magyar állampolgár autójában utazó stopos táskáiból került elő a 27, nemzetközi egyezmény alapján védett teknős, amelyeket a pénzügyőrök lefoglaltak. A román férfi ellen természetkárosítás alapos gyanúja miatt eljárást indítottak. (S. T.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.