időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

„Kormányzati nyomás alatt a rádió”

Jezsó Ákos
2003.06.25. 23:00

Kormányzati nyomás alatt áll a Magyar Rádió (MR) – mondta Kondor Katalin, a rádió elnöke az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságának Lovas István jegyzetét elmarasztaló határozata kapcsán. A beadványt az MSZP sajtótagozatának vezetője készítette, és az egykori SZDSZ-es politikus, Molnár Péter által vezetett testület bírálta el.

Márványi György, az MSZP sajtótagozatának vezetője készítette azt a beadványt, amely alapján az ORTT panaszbizottsága kedden, még nem jogerős határozatban elmarasztalta Lovas Istvánnak a Vasárnapi Újság május 25-én sugárzott jegyzetét. A testület soros elnöke Molnár Péter, az SZDSZ egykori országgyűlési képviselője, aki a határozatot kommentálva „haladéktalan változtatásokat” sürgetett. Úgy tudjuk: az MSZP sajtótagozatának vezetője által benyújtott panaszt elbíráló bizottságban az MSZP-s Ladvánszky György által delegált Jenőváriné Kapocsi Antónia is helyet kapott. Kondor Katalin MR-elnök szerint az ORTT határozata újabb bizonyíték arra, hogy a közszolgálati rádió kormányzati nyomás alatt áll. Lovas Istvánnak a média szabadságáról elmélkedő jegyzetét szakmailag korrekt írásnak tartja, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy „pártkatonák mondvacsinált ürüggyel olyan, gondolkodó embereket támadjanak meg, akik a tényekről írnak”. Hozzátette: a „hallgatók tudatos megtévesztésére tett kísérlet nem jár sikerrel, hiszen az állandóan kifogásolt Vasárnapi Újság hallgatottsága igen magas”. Kondor szerint az ORTT állásfoglalása több ponton is törvénysértő, ezért fellebbeztek.

Szalai Annamária (Fidesz) politikailag elfogultnak nevezte a panaszbizottságot, amely – szerinte – csatlakozott a kormány által az MR ellen megindított támadássorozathoz.

Tanács a Híradónak
A panaszbizottság eljáró tanácsa megállapította, hogy a Magyar Televízió Rt. 2003. június 4-én sugárzott Híradó című műsorában nem számolt be a trianoni döntés aláírásának évfordulójáról, így a panaszos által szervezett rendezvényről sem. Az eljáró tanács álláspontja szerint annak eldöntése, hogy mely eseményeket tart közvetítésre méltónak, az a szerkesztői szabadság körébe tartozik. Ugyanakkor az eljáró tanács kívánatosnak tartaná, hogy a fontos történelmi eseményekről az évfordulók napján valamilyen formában említés történjék.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.