időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Menesztenék Dávidot

Tábori Gabriella
2003.06.25. 23:00

Lezsák Sándor egy felszólalása került a figyelem kereszttüzébe a Hende-ügy helyett az MDF kétnapos, évértékelő frakcióülésén. A demokrata fórum egyik alapítója, jelenlegi alelnöke ugyanis lemondásra szólította fel Dávid Ibolya pártelnököt a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson – tudtuk meg.

Hosszas, majdnem nyolcórás vitát folytatott kedden késő estébe nyúlóan az MDF parlamenti képviselőcsoportja és a párt vezetősége a fórum elmúlt évéről. Információink szerint a tanácskozáson Lezsák Sándor alelnök lemondásra szólította fel Dávid Ibolya pártelnököt.

Úgy tudjuk, felszólalásában arra is utalt, Medgyasszay Lászlót, az elnökség tagját tartaná alkalmasnak az elnöki teendők ellátására.
Lezsák három alternatívát vázolt fel a párt jövőjére vonatkozóan. Eszerint ha minden megy tovább a jelenlegi úton, az egyet jelent az MDF megsemmisülésével. Pozitív változást hozhatna, ha Dávid Ibolya aktívabban dolgozna együtt a frakcióval és az elnökséggel, illetve ha bizonyos szerepköröket átadna más MDF-vezetőnek.
*
Lezsák ezzel vélhetően Gémesi György alelnök ügyére utalt, akitől az elnök nemrégiben magához vonta a kommunikációs terület felügyeletét. Ez utóbbi alternatíva megvalósulását azonban az alelnök kétségesnek nevezte. Információink szerint a harmadik lehetséges utat abban jelölte meg, hogy Dávid Ibolya távozik a párt éléről. Ezzel nyílna Lezsák szerint a legnagyobb esély arra, hogy az MDF, megőrizve önállóságát, tartósan öt százalék fölé tornássza támogatottságát, és sikeresen szerepeljen az európai parlamenti (EP-) választásokon. A hírek szerint felvetette azt is, hogy Dávid Ibolyának kellene vezetnie a fórum EP-listáját. Medgyasszay László – úgy tudjuk – kitérő választ adott Lezsák rá vonatkozó megjegyzésére.

Ezután szinte valamennyi jelen lévő frakciótag hozzászólt a vitához. Többen – köztük Horváth Balázs, Balsai István, Font Sándor – erőteljesen bírálták Dávid Ibolyát és a pártvezetést. Kifogásolták egyebek mellett a pártelnök lisszaboni határozattal kapcsolatos sajtónyilatkozatát, amelyben azt a nemzeti önérzetét sértőnek nevezte, az MTV elnökválasztásának ügyét és a Hende Csabával összefüggő vezetőségi nyilatkozatokat. Csáky András országos választmányi elnök és Herényi Károly frakcióvezető ugyanakkor érveikkel védelmükbe vették a párt első emberét.
A Hende-ügyben nem hozott határozatot a frakció, vagyis az előzetes – legalábbis a sajtóban megszellőztetett – hírek ellenére nem csatlakoztak az elnökség határozatához, amely megvonta a bizalmat a politikustól, aki Orbán Viktor felkérésére korábban elvállalta a polgári körök szervezését. Az egyik képviselő úgy fogalmazott, esélye sem volt a vezetőségnek arra, hogy egy erről szóló javaslatot előterjesszen. Úgy tudjuk, felvetődött, hogy Hende a jövőben a párt jogi kabinetjében dolgozzon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.