időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Némi bizonytalanság után drágult a búza

Nagy Ottó
2003.06.29. 23:00

Széles sávban mozogtak a nemzetközi piacokon mértékadó chicagói tőzsdén a kukorica- és búzajegyzések a 25. héten. A búzapiacon kismértékű áresést okozott, hogy az USA-ban jól haladt a betakarítás, sőt egyes területeken a vártnál jobb hozamokkal számolhatnak a termelők. A világviszonylatban aggasztó időjárási hírek és a gyengébb termésre utaló körülmények viszont megemelték az árakat. Délkelet-Ausztráliában erős szárazság akadályozza a vetést.

A kukoricajegyzések a nyári hónapokra mérséklődtek, az őszi és későbbi határidők tartottak maradtak. Ennek oka, hogy az USA-ban eddig kedvező, csapadékos időjárás segítette a növényzet fejlődését. Argentínában jó ütemben halad a betakarítás, és néhány területen magasabb hozamokat valószínűsítettek. Ugyanakkor hírek terjedtek el arról, hogy Kína hamarosan piacra lép és elkezdi eladásait október–decemberi periódusra, kiszorítva ezzel az amerikai szereplőket az ázsiai piacról. Az Agrograin Rt. elemzése szerint a gabonapiacokon továbbra is az időjárás alakulása lesz a meghatározó áralakító tényező.
A Budapesti Árutőzsde (BÁT) piacain a 25. héten kissé visszafogott üzletmenet mellett tovább erősödtek a búzajegyzések, bár a forgalom közel a felére csökkent az előző héthez képest. Az árak folyamatosan magasan zártak, mivel változatlanul aggasztó hírek jönnek a várható termésről. A betakarítást hamarabb kell elkezdeni, s nem várható semmilyen javulás az átlagtermést illetően. A takarmánykukorica piacán megnőtt a kereskedési kedv. A jegyzések – az elszórt csapadék hatására – kissé mérséklődtek, majd a búza áremelkedésének hatására ismét lendületbe jöttek. Az utolsó tőzsdei napon azonban már erősödtek, de a múlt heti szint alatt zártak a legtöbb lejáratra. Összesen 508 kontraktusra jött létre üzlet 1,47 milliárd forint értékben.

Az elmúlt héten (26.) hétfőn az augusztusi szállítású búza ára nem változott, a későbbi jegyzések eltérő mértékben csökkentek. Kedden jelentősen csökkent a búza ára, amely decemberre 490 forintot veszített értékéből. Szerdán, hiába tartott a kánikula, a kenyérgabona idei jegyzései tovább csökkentek. A csütörtök hozta meg a változást, és a több lejáratra szól áremelkedést. Pénteken a búza augusztusi ára 400 forinttal 29 600 forintra emelkedett.
A kukorica is úgy kezdte a múlt hetet, hogy lejjebb adta a júliusi lejáratát, de ez csel volt, mert az idei őszi hónapokra jegyzései emelkedtek. Kedden aztán kiderült, hogy nincs szó megtévesztésről, és minden jegyzés ára lejjebb került; ez az állapot szerdán is tartott. Csütörtökön a kukoricapiacon is érezhető volt, a búzajegyzések emelkedése és a jegyzések vegyesen változtak, pénteken azonban jött a tengerihullám, mert novembertől márciusig minden lejárat limittel nőtt. A júliusi árfolyam 490 forinttal 27 500 forintra emelkedett.

Tegnapi hírek szerint Ukrajna azt tervezi, hogy egyebek között magyar gabonát vásárol, megállítva az utóbbi időszakban tapasztalható liszt, cukor és már alapvető élelmiszertermékek pánikszerű felvásárlását, amit az a lakossági félelem váltott ki, hogy hiány alakulhat ki ezekből a termékekből az idei rossz termés miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.