Az OTP húzta a BUX-ot

Iránytalan mozgás, rossz makrogazdasági adatok, növekvő munkanélküliség – ezekkel a szavakkal illették a tegnapi nemzetközi tőzsdei kereskedéseket a brókerek. Az ázsiai parketteken mérsékelt javulások mellett kereskedtek, a Nikkei 225 index 0,34 százalékkal erősödött.

2003. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai piacokon a beszerzőimenedzser-indexek értékei keltettek nagyobb feltűnést, valamint a Európai Központi Bank elnökének, Wim Duisenbergnek a nyilatkozata. Az ECB leköszönő vezetője gyakorlatilag kizárta, hogy az EKB a jövő heti értekezletén folytatná a kamatcsökkentést.
Az európai tőzsdékre délután eladói nyomás nehezedett, amit az amerikai munkanélküliségi adatok okoztak. Az USA-ban júniusban 6,4 százalékkal nőtt a munkanélküliség, ez az érték jóval nagyobb, mint amit az elemzők megjósoltak.
Budapesten 5,5 milliárd forint forgalom mellett kereskedtek a brókerek, a BUX egy kisebb kilengést tekintve folyamatosan erősödött, és végül napi csúcsa közelében, 56,27 pontot erősödve zárt. A nap nyertese a Humet lett, azt követte a Nabi, a Mezőgép és a Rába. A vezető részvények közül az OTP zárt a legnagyobb emelkedéssel, a banki részvények 2,3 százalékkal drágultak. A Mol egy százalékkal erősödött, a magyar olajipari cég, horvát lapértesülések szerint, vesztesként kerül ki a horvát INA-privatizációból. A Globus hetilap szerint már megállapodott az osztrák OMV és a horvát kormány, de ezt a hírt Zágrábban nem erősítették meg. Elemzők rámutattak: a lengyel privatizációhoz hasonlóan, a Globus vélhetően csupán drágítani akarja az INA 25 százalékát, azaz magasabb árat kíván kisajtolni a vevőktől a július 10-i ajánlattételi határidőig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.