BUX: együtt a trenddel

Újból 8000 pont fölé emelkedett a BUX index, amit részben a nemzetközi hatások indukáltak. A tegnapi nyitáskor megugró és szinte folyamatosan emelkedő index napi csúcsát 8033 ponton érte el, ekkor a tőzsdemutató 48 ponttal előzte meg előző szintjét. A kereskedés végén az árfolyamkurzus 8019 ponton zárt, ami 34 pontos emelkedésnek felelt meg.

2003. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalom nem érte el az ötmilliárd forintos határt. A megkérdezett elemzők azt hangoztatták, hogy a Zalakerámia tegnapi drágulásával összefüggésben az lehet, hogy a cég a felvásárlási ajánlat lezárása után már csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyására vár. A szakértők azt nyilatkozták, hogy míg a GVH határozata meg nem születik, addig is a főtulajdonosok a tőzsdén keresztül szívják fel a részvényeket. A vezető részvények sorából a Matáv, Mol, OTP hármas vitte a prímet. A távközlési papírok 12 forinttal, az olajipariak 95 forinttal, míg a banki részvények 28 forinttal értékelődtek fel. A nap vesztese a Richter lett 495 forintos gyengülésével. A gyógyszergyártó cég részvényei profit-taking (haszonrealizálás) áldozatává váltak, a Richter árfolyama szinte folyamatos vételi nyomásnak volt kitéve az elmúlt hetekben, a drágítási folyamatot az indukálta, hogy a befektetők a nemzetközi gyógyszergyártók adatai alapján és a Richter eddigi trendje indokán kezdtek erőteljes vételekbe. Meglepetésre a Richter mellett az eladók az Egis-papírokat is kedvelték, így a másik gyógyszergyártó cég papírjai 250 forinttal lettek olcsóbbak. A nap nyertese a Synergon lett 2,2 százalékos drágulásával.
A nemzetközi tőkepiacokon a kedden tapasztalt mérsékelt amerikai drágulást követve tovább erősödtek az árfolyamok, a DAX és az FTSE kurzusa jelentős pluszban állt a BUX zárásakor. Az európai és az amerikai drágulásokat egyrészt az AT&T, a DaimlerChrysler, a Merck, a Siemens, valamint a Dow Chemaical eredményei segítették. Elemzők a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) eredményi láttán azt nyilatkozták, hogy másfél év után végre nem a geopolitikai helyzet határozza meg a cégek gazdálkodási adatait, a luxusipari cég 3 százalékos működési nyereségről számolt be. A növekedésekben közrejátszott az is, hogy az amerikai munkanélküliségi adatok a vártakkal szemben jobbak lettek, azaz a munkanélküliek száma háromszáznyolcvanhatezer főre csökkent a tengerentúlon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.