időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Fischer „lehetetlen küldetése”?

Hírösszefoglaló
2003.07.15. 22:00

New York után tegnap Washingtonban tárgyalt Joschka Fischer német külügyminiszter, aki találkozott Colin Powell-lel, az amerikai diplomácia vezetőjével, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadóval és Dick Cheney alelnökkel. Fischernek az iraki konfliktus kirobbanását követően ez az első útja az Egyesült Államokban. Az amerikai vizit célja elsősorban az, hogy rendezze az iraki válság következtében megrendült kétoldalú kapcsolatokat. Megfigyelők úgy vélik, hogy ennek az esélyei kedvezőbbek, mint valaha, mivel az amerikaiaknak szükségük van Irakban az európai szövetségesek támogatására és segítségére. Fischer elutazása előtt azonban Gerhard Schröder német kancellár elutasította azt az amerikai óhajt, hogy német katonák vegyenek részt az iraki helyzet megszilárdítását szolgáló csapatok tevékenységében. Talán ennek köszönhető, hogy egyes lapvélemények „lehetetlen küldetésnek” nevezték Joschka Fischer látogatását, és úgy vélték: a két ország kibékülésére még várni kell. Az amerikaiak hozzáállásáról mindazonáltal sokat elárulhat – vélik szakértők –, hogy George W. Bush amerikai elnök, aki a közelmúltban több német ellenzéki politikussal is tárgyalt a Fehér Házban, fogadja-e a többnapos látogatáson tartózkodó Fischert?
Az amerikai elnök lapzártánkkor egyébként Washingtonban Vladimír Spidla cseh miniszterelnökkel tárgyalt. A megbeszélések középpontjában a transzatlanti kapcsolatok, az iraki helyzet és a terrorizmus elleni harc állt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.