időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Képtelen helyzet a hadseregben

Haraszti Gyula
2003.07.23. 23:00

Hét vadászgép és két-három hadra fogható dandár marad a honvédség kötelékében a következő két évben, ha azonnal végrehajtják a védelmi felülvizsgálatból adódó átalakításokat. Úgy tudjuk, megszüntetik a hódmezővásárhelyi dandárt is, holott nemrég 4,5 milliárd forintot költött a laktanya felújítására a honvédelmi tárca.

Két évig minden idők legcsonkább védelmi képességeivel rendelkezik majd Magyarország, ha végrehajtják a védelmi felülvizsgálat következményeként elindított haderőreform legfontosabb lépéseit. Információink szerint a Magyar Honvédség például 2006-ig a korábban tervezett 14 helyett mindössze hét vadászgép hajtóműveinek nagyjavítását kívánja elvégeztetni, így nem sokat változik a mostani helyzet a légierőnél a következő két évben. Jelenleg egyes vélemények szerint öt, mások szerint tíz MiG–29-es hagyhatja el a kifutópályát.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs főigazgató-helyettese megerősítette: a felülvizsgálat eredményeként könnyen előfordulhat, hogy hétnél több MiG–29-es hajtóművének felújítására és fenntartására a szaktárca nem tart igényt, de álláspontjuk szerint 2006-ig, az első Gripenek megérkezésééig hét vadászgéppel is elláthatja a NATO-ban vállalt légi rendészeti feladatokat a magyar hadsereg.

Bizonytalan azonban a hét MiG–29-es hajtóműveinek nagyjavítása is. A szerződést ugyan már aláírták az orosz RSZK MIG-gel, de a teljesítés még nem indult el, így a HM sem fizeti ki a munkáért ígért 6,9 millió dollárt (csaknem 1,6 milliárd forintot).
*
Egyelőre nem halad előre a hadsereg Mi–24-es helikoptereinek felújítása sem. A visegrádi országok legutóbbi tárgyalásán megállapodás született saját prototípusok létrehozásáról, de a folyamat elakadhat a finanszírozás tisztázatlan kérdései miatt.
Értesüléseink szerint megszüntetik a magyar haderő több dandárját is, és előreláthatólag a tatai és a debreceni mellett csak egy műszaki egységet tartanak meg az átalakítás jegyében.
A szaktárca legfurcsább intézkedése várhatóan Hódmezővásárhelyet érinti. Miközben Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt hangsúlyozza, hogy a haderőreformra többek között a pazarló gazdálkodás felszámolása miatt van szükség, nemrég 4,5 milliárd forintot költöttek a hódmezővásárhelyi laktanya felújítására, ahonnan információink szerint kivonják a katonákat, és egy részüket szélnek eresztik. A Bercsényi Miklós nevét viselő dandárból megmaradó egységeket Debrecenben alkalmazzák majd.
A várható intézkedések révén az eddigi legnagyobb létszámcsökkentés és legkisebb hadsereg valósul meg Magyarországon, amely ellehetetleníti a védelmi képességeinket és rontja a magyar hadsereg presztízsét – jelentette ki lapunknak Simicskó István, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke, aki szerint emiatt teljességgel felborult az az életpályamodell, amelyet az előző kormány idején vázoltak fel a katonáknak.

Ismeretes: a kormány nemrég meghallgatta a honvédelmi miniszter tájékoztatóját a védelmi felülvizsgálatról, és felhatalmazta Juhász Ferencet, hogy kezdje el az ügyben a társadalmi egyeztetést. A honvédelmi bizottság július 31-én Táborfalván ismeri meg a koncepciót.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.