Minimális reálhozam a tőzsdén

2003. 07. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További várakozásra kényszerül azon befektetők többsége, akik hazai részvényekben tartják megtakarításaik egy részét. Az év eddig eltelt részében a BUX mindössze három százalékkal gyarapodott, ami – egy BUX-súlyozású portfóliót feltételezve – még az állampapírhozamot sem éri el, s alig haladja meg az inflációt. A tőzsdeindex az év első heteiben ereszkedő pályán haladt. Az idei mélypontját március elején érte el, amikor mindössze 7000 ponton állt. Az ezt követő három hónap alatt ígéretes emelkedés tanúi lehettünk, hiszen a görbe június elejére elérte a 8444 pontot, idei eddigi legjobb értékét. Sajnos egyelőre nem bizonyult tarthatónak ez a szint, mert a múlt hét végéig tartó lejtmenet ismét csak az évek óta leküzdhetetlennek látszó nyolcezer pont közelébe taszította az indexet. Az első fél évben lezajlott tőzsdei folyamatok eredményeként az első hat hónapban mindössze 14 részvény hozott tíz százaléknál magasabb nyereséget a tulajdonosainak, azaz ennyien érték el a tőzsdén elvárható, évi húsz százalék fölötti profitot.

Az első fél év nyertesei azok a befektetők, akik az új évet már a Brau Union-sörrészvényekkel köszöntötték. Az akkor 5400 forintot érő papírokért az utóbbi napokban éppen tízezer forinttal adtak többet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), azaz a kitartó részvényesek – eddig! – a tőkéjük majdnem kétszeresét elérő profittal számolhatnak. Nem tudni, hány olyan részvényese van a Braunak, aki még az 1994-ben bonyolított kárpótlásijegy-csere alkalmával szerezte papírjait, de ők sem fizettek rá a türelmükre. Kilenc évvel ezelőtt tíz darab kárpótlási jegyért négy Braut lehetett kapni. Aki ugyanez idő alatt tartotta a jegyeit, az most 12 000 forintot kaphat érte, viszont aki élt a csere lehetőségével, mostanra 61 600 forintra, azaz a jegyek értékének ötszörösére tarthat számot. A tetemes árfolyam-emelkedés annak köszönhető, hogy a Brau Union Rt. többségét kézben tartó Brau Union AG-t felvásárolta egy versenytársa, s a fúziót követően arra lehet számítani, hogy a magyar érdekeltség részvényeire is vételi ajánlatot tesz az új tulajdonos.

A másik, száz százalék fölötti nyereséget hozó papír a BorsodChem volt. Alacsony közkézhányada miatt valószínűleg csak kevés befektetőt érint ez a látványos drágulás. Többévnyi vesszőfutás után kiugróan jó időszakkal lepte meg tulajdonosait a Graphisoft. A szoftvercég a közelmúltban döntött a frankfurti tőzsde elhagyásáról, s az év második felében kell határozni a BÉT-en maradásról. Ha a papír árfolyama tartja ezt a tempót, akkor nem lehet kétséges, hogy marad a Graphisoft.

Pályafutásának végső szakaszában a kárpótlási jegyek is jól hajráztak: több mint harminc százalékkal drágultak az év eleje óta. Ez akkor is szép teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a drágulás 100–150 forintját az utóbbi két tőzsdenapon érte el a jegy. A megnövekedett érdeklődés feltehetően a Forrás-részvénycserének tulajdonítható, noha vannak olyan piaci vélemények, amelyek szerint talán mégis lesz még valami ajánlata az ÁPV Rt.-nek, ami a Forrásnál kedvezőbb lehet.

A vezető részvények közül egyedül a Richter hozott a tőzsdei kockázatot honoráló hozamot. A gyógyszergyártó részvénye 18,5 százalékkal erősödött január eleje óta. Az OTP 4,75 százalékos erősödése éppen hogy meghaladta az állampapírhozamot, a Matáv több mint két százalékkal olcsóbb lett, míg a Mol éppen annyit ért a pénteki tőzsdezáráskor, mint az év elején.

Tizenöt részvény teljesítménye maradt el az indexétől. Ezek között van néhány közepes vagy annál szerényebb likviditású, spekulatív papír. A sereghajtók között tanyázik a Nabi és a Danubius, s a sort a 42 százalékos veszteséget szenvedő Egis zárja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.