Tények és trendek a hazai idegenforgalomban

Mindenki számára ismerősen cseng már, hogy 2000-től napjainkig milyen katasztrófák, járványok és gazdasági nehézségek sújtják világszerte az idegenforgalmat. Azt az ágazatot, amely minden országban jelentős bevételeket biztosít az államkassza számára. A délszláv háború, az amerikai terrortámadás, a vírusos tüdőgyulladás mind-mind otthonmaradásra késztették a turistákat.

2003. 07. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 3,4 milliárd euró bevétel származott hazánkban az idegenforgalomból, amely 18,4 százalékkal maradt el a 2001-es értéktől – ezt mutatják a jegybank előzetes fizetésimérleg-adatai. A turizmus egyenlege 1,6 milliárd eurós pozitívummal zárta az évet.
2002-ben a kereskedelmi szálláshelyeken hatmillió vendéget és 17,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, amely kismértékű visszaesést jelent a 2001. évhez képest. A kereskedelmi szálláshelyeken öszszesen 85,7 milliárd forint szállásdíjbevételt realizáltak, a vendéglátásból további 41 milliárd, míg az egyéb bevételekből 31,6 milliárd forint származott.

A Magyar Turizmus (MT) Rt. kutatási igazgatóságának összeállításából kiderül, hogy a Turisztikai Világszervezet, a WTO adatai szerint tavaly a világ turizmusa ismét növekedést mutatott. A nemzetközi érkezések az előzetes adatok szerint megközelítik a 715 milliót, amely az előző évhez képest 3,1 százalékos növekedést mutat, meghaladva a gyakran példaként felhozott 2000. millenniumi évet is, amikor is a nemzetközi érkezések 696 millió főt tettek ki. S ezzel a turizmus visszatért a WTO 2020-ig meghatározott előrejelzéseihez.

A 2002. évi előzetes adatok alapján továbbra is Európába érkezik a legtöbb turista, így az első hely még mindig az öreg kontinensé. A második helyezett azonban Ázsia lett tavaly, szemben a korábbiakkal, amikor Amerika állt a dobogó második fokán. A világ átlagánál nagyobb mértékben emelkedik továbbá az Afrikába és a Közel-Keletre érkezők száma.

Európán belül minden régió pozitív eredményekkel zárta a 2002. évet. A legkedveltebb célországok Spanyolország, Olaszország és Görögország voltak. Németország turizmusa a 2001. évhez hasonlóan alakult, kismértékű növekedés jellemezte a Benelux államokat és Ausztriát. Nyugat-Európa ugyanakkor az átlagosnál alacsonyabb mértékben (1,8 százalék) fejlődött, a nemzetközi érkezések száma Közép- és Kelet-Európában átlagosan 3,9 százalékkal emelkedett. Ez alól kivételt képezett Lengyelország és Csehország, ahol öt százaléknál nagyobb visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Szakemberek szerint Ázsia a „jövő desztinációja” lehet, ahol az északkeleti régiók tizenkét, a délkeleti régiók négy-, Óceánia egy- és Dél-Ázsia kétszázalékos növekedést regisztrált 2002-ben. A földrész főbb célországai várhatóan Kína mellett Hongkong és Makaó lesznek. India ugyanakkor az elmúlt évben 6,6 százalékkal kevesebb látogatót fogadott, a Maldív-szigetek és Srí Lanka viszont az átlagosnál is több turistát vonzott.
Amerika volt az egyetlen földrész, amely 2002-ben visszaesést regisztrált.

Magyarországra az elmúlt évben 31,7 millió külföldi látogató érkezett, s ez az előző évhez képest 3,5 százalékos növekedést jelent. Éves szinten jelentősen, tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedett a Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Jugoszláviából, Lengyelországból és Romániából érkező látogatók száma. 2002-ben Horvátország, Törökország, Finnország, Luxemburg, Oroszország és Szlovénia esetében esett vissza a Magyarországra érkező külföldi állampolgárok száma.

A tavalyi esztendőben 2759 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban, 77 155 szobával, illetve 316 265 férőhellyel. A férőhelyek harmada (105 482) a szállodákban várta a vendégeket, amelyen belül is kiemelkedik a két-, a három- és a négycsillagos házak szerepe. A kapacitás 31,9 százalékát a kempingek adták az elmúlt évben. A kereskedelmi szálláshelyeken több mint hatmillió vendég 17,8 millió vendégéjszakát töltött el. A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégforgalom összességében visszaesést mutatott az elmúlt évben, a vendégek száma fél százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 3,5 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyeken tavaly 8,7 milliárd forint szállásdíjbevétel képződött, amely folyó áron 0,4 százalékkal kevesebb, mint 2001-ben. A szállásdíjbevételek több mint 74 százaléka a külföldi vendégektől származott. A kereskedelmi szálláshelyeken realizált összes bevétel 158,2 milliárd forint volt, amelynek 54,2 százaléka a szállásdíjakból származott. A vendéglátás további 41 milliárd, míg az egyéb bevételek 31,6 milliárd forint bevételt jelentettek a kereskedelmi szálláshelyeknek.

Az MT Rt. azt szeretné elérni, hogy az idén két százalékkal emelkedjen a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma, és hat százalékkal nőjön a belföldieké. A szervezet 2003-as költségvetése kilencmilliárd forint, amelyből hétmilliárdot szántak marketingre. Igaz, a kormány takarékossági programja következtében a turisztikai államtitkárság 580 millió forintot elvon az MT Rt. marketing-költségvetéséből, ám ennek ellenére a turizmus irányítását ellátó államtitkárság úgy látja, hogy az ágazatot ért külső tényezők ellenére tartani lehet az idei évre előirányzott tervet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.