Tovább nőtt a BUX

Miközben az európai árfolyamok gyengélkedtek és enyhe csökkenést jeleztek, addig tegnap a Budapesti Értéktőzsde indikátora újabb mérsékelt emelkedéssel zárta a hét közepét.

2003. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX-on és a piaci hangulaton a nyitáskor már látszódott, hogy a nap várhatóan emelkedéssel telik, így a BUX 50,52 pontos növekedést követve 8076,78 ponton fejezte be a napot.
A drágulást elsősorban a Mol és a Richter iránti kereslet okozta. Bár a forgalom nem volt túl nagy, a piac mégis a vezető részvényeket és azok közül is csupán néhányat preferált. A tőzsde részvényeinek forintra vetített forgalma nem érte el az ötmilliós határt, a Mol ebből 1,5 milliárd forinttal vette ki részét. A Mol oldaláról több olyan biztatónak tűnő információ is megjelent, amely a cég részvényeinek drágulását okozhatta, egyrészt a mai napon kinyitott INA-ajánlatok, másrészt az a bejelentés, hogy a szlovák pénzügyi piaci felügyelet igazgatótanácsa hatályon kívül helyezte a Mol Slovnaft-részvényekre vonatkozó kötelező vételi ajánlatának tervezetét első fokon elutasító határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A Mol közölte, hogy elfogadja a felügyelet döntését, amely szerint további vizsgálatra van szükség az érdemi határozat meghozatalához. A kisebb kapitalizációjú papírok közül a Fotex, a Graphisoft és a kárpótlási jegyek szerepeltek a legjobban. A Mol drágulásához hozzájárult az is, hogy a Csák János elnöksége alatt meghirdetett romániai Mol-benzinkút-hálózat legújabb töltőállomását, az ötvenediket nyitották meg tegnap.
Az amerikai tőzsdén a nagykereskedelmi raktárkészletek májusi csökkenése, míg az európai börzéken a Standard&Poor’s (S&P) euróövezetről szóló jelentése okozott döbbenetet. Az S&P szerint nagy kockázatot hordoznak az euróövezeti stabilitási és növekedési paktum átalakítását célzó törekvések, amelyek – ha célt érnek – egyes valutauniós tagországok adósi besorolásának romlását okozhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.