Uborkaszezon a BÉT-en

A függetlenség napja miatt az amerikai tőzsdék nem nyitottak ugyan ki, de az előző napi gyengülések hatásait azért érezni lehetett.

2003. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a nap elején kiderült, hogy a Wall Street beesése miatt és a háromnapos emelkedést követő haszonrealizálásnak köszönhetően a tokiói Nikkei 225 index 0,8 százalékos veszteséggel zárt. A kiadott gazdálkodási adatok a deflációs japán gazdaságnak sem jósoltak semmi jót. Az európai parketteken sem volt túl rózsás a helyzet: a DAX egész nap előző szintje alatt mozgott, míg az FTSE a kereskedési idő közepe táján erőtlen növekedést jelzett, de kurzusa később visszazuhant. A német piacon a Linde, az RWE és a Deutsche Bank árfolyama esett a legnagyobbat. A szoftvergyártók viszont enyhe pluszban álltak; ezt az okozta, hogy a Microsoftról olyan hírek keringtek, hogy több mint 10 milliárd dolláros rendkívüli osztalékot kíván kifizetni – ezzel a cég szabad pénzállománya 36 milliárd dollárra csökkenhet. A rendkívüli osztalékot vagy egyszerre, vagy három-négy egymást követő negyedévben utalnák ki a részvényeseknek. Elemzők szerint nem lehetetlen a kifizetés, mivel a cég tartalékai fedezik a rendkívüli osztalékot.
Budapesten a csökkenő nyugat-európai tőzsdei trendek nem vették el a befektetők kedvét, a BUX nyitáskor még enyhe mínuszban állt, de délig ezt a veszteséget lefaragta, és 7957 pontig ugrott. A nap végére a longban lévők eladásai nyomán a BUX görbéje egyre lejjebb és lejjebb kúszott, majd 7942 ponton megakadt – ez 8,53 pontos plusznak felelt meg. A forgalom nem érte el a hárommilliárd forintos határt. A befektetők elsősorban a Matáv és a Mol papírjait csipegették, de a kis kapitalizációjú részvények sorában is volt némi válogatás. A nap nyertese a Humet lett, ezt követte a Zalakerámia és a Rába. A Zalakerámia esetében a nemrég lezárult felvásárlási ajánlat és a felvásárló sajtóközleménye indukálta a drágulást. A kerámiagyártó cégre az ÁÉB Rt. tett nyílt felvásárlási ajánlatot. A vásárlási időszak lezártát követve a felvásárló közölte, hogy 56,28 százalékra növelte tulajdoni hányadát a Zalakerámiában, míg a másik ajánlattevő, a Kafijat Kereskedelmi Consulting Kft. 3,22 százalékra növelte befolyását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.