Pár éve a 2000-es évjáratot kiáltották ki az évezred borának, az idei termést szemezgetve azonban könnyen lehet, hogy most termett meg a harmadik évezred bora – ecsetelte a szüreti lehetőségeket Tiffán Ede. Augusztusban már a szőlőn is jelentkeztek az aszály jelei, de szerencsére a bőséges téli csapadékból még található valamennyi a talajban, s ez elegendő a növények számára. A meleg azonban jó hatással is volt a szőlőre, a szőlőszemek tartalma koncentráltabb, nagyobb borokat tudunk ebben az évben készíteni. A pinot noire-t 22-23-as, a kékoportót 18-as mustfokkal szüreteltük. Úgy tűnik, a Föld globális felmelegedése jót tesz a vörösbortermelőknek, mert ha a mediterráneum ide húzódik, akkor évről évre hatalmas vörösborok készülhetnek – tette hozzá.
– Az EU-ban telepítési stop van, ezért mi kihasználjuk az utolsó lehetőségeket: öt hektárt már telepítettünk, illetve még telepítünk. Próbaképpen, mivel a világ Syrah- lázban ég, beoltottunk néhány tövet ezzel a szőlőfajtával, de másokkal ellentétben nekem az a véleményem, hogy nem való Magyarországra – mondta Tiffán Ede.
– Itt Villányban a telepíthető fajták számát is korlátoztuk, hogy ne szabdaljuk szét a borvidéket. Borvidékünket ugyanis a régebben behozott sok-sok fajta felszabdalta, emiatt a magyar bor szinte elveszítette arculatát. Ezt itt Villányban nem akarjuk – emelte ki Tiffán Ede –, ezért a hegyközség úgy döntött, hogy csak kékoportót, kékfrankost, kadarkát és a XIX. századtól itt lévő francia fajtákat, a cabernet sauvignont, a cabernet franc-t, a merlot-t és a pinot noir-t lehet telepíteni. Úgy látjuk, hogy ennek a fajtabeszűkítésnek nagy jelentősége lesz. Ha a kereslet fennmarad, valószínű három csoportra bomlanak az itteni borok: a legnagyobb francia fajtákból, illetve a hagyományos magyar fajtákból készített cuveékre és a pinot noir-ra. A kékoportó révén versenyre kelhetünk a francia primőr borokkal, a cabernet-ink felveszik a versenyt Bordeaux-val, a pinot noir-unk pedig talán még a burgundi boroknál is finomabb és szebb lesz. Elkészítettük borvidékünk eredetvédelmi szabályozását, most annak hivatalos elfogadását várjuk, és akkor 2004-től boraink fogyasztói még komolyabb minőségi garanciát kapnak – nyomatékosított a borász.
Orbán Viktor: Ilyen az igazi csapatmunka! + videó















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!