Az idei lehet az évezred termése

Nagy Ottó
2003. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár éve a 2000-es évjáratot kiáltották ki az évezred borának, az idei termést szemezgetve azonban könnyen lehet, hogy most termett meg a harmadik évezred bora – ecsetelte a szüreti lehetőségeket Tiffán Ede. Augusztusban már a szőlőn is jelentkeztek az aszály jelei, de szerencsére a bőséges téli csapadékból még található valamennyi a talajban, s ez elegendő a növények számára. A meleg azonban jó hatással is volt a szőlőre, a szőlőszemek tartalma koncentráltabb, nagyobb borokat tudunk ebben az évben készíteni. A pinot noire-t 22-23-as, a kékoportót 18-as mustfokkal szüreteltük. Úgy tűnik, a Föld globális felmelegedése jót tesz a vörösbortermelőknek, mert ha a mediterráneum ide húzódik, akkor évről évre hatalmas vörösborok készülhetnek – tette hozzá.
– Az EU-ban telepítési stop van, ezért mi kihasználjuk az utolsó lehetőségeket: öt hektárt már telepítettünk, illetve még telepítünk. Próbaképpen, mivel a világ Syrah- lázban ég, beoltottunk néhány tövet ezzel a szőlőfajtával, de másokkal ellentétben nekem az a véleményem, hogy nem való Magyarországra – mondta Tiffán Ede.
– Itt Villányban a telepíthető fajták számát is korlátoztuk, hogy ne szabdaljuk szét a borvidéket. Borvidékünket ugyanis a régebben behozott sok-sok fajta felszabdalta, emiatt a magyar bor szinte elveszítette arculatát. Ezt itt Villányban nem akarjuk – emelte ki Tiffán Ede –, ezért a hegyközség úgy döntött, hogy csak kékoportót, kékfrankost, kadarkát és a XIX. századtól itt lévő francia fajtákat, a cabernet sauvignont, a cabernet franc-t, a merlot-t és a pinot noir-t lehet telepíteni. Úgy látjuk, hogy ennek a fajtabeszűkítésnek nagy jelentősége lesz. Ha a kereslet fennmarad, valószínű három csoportra bomlanak az itteni borok: a legnagyobb francia fajtákból, illetve a hagyományos magyar fajtákból készített cuveékre és a pinot noir-ra. A kékoportó révén versenyre kelhetünk a francia primőr borokkal, a cabernet-ink felveszik a versenyt Bordeaux-val, a pinot noir-unk pedig talán még a burgundi boroknál is finomabb és szebb lesz. Elkészítettük borvidékünk eredetvédelmi szabályozását, most annak hivatalos elfogadását várjuk, és akkor 2004-től boraink fogyasztói még komolyabb minőségi garanciát kapnak – nyomatékosított a borász.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.