Borok-ízek gála

A bor és a komédia jegyében zajlanak a rendezvények a budai Várban és a szentendrei skanzenben szeptember 7–17. között a tizenkettedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozatának központi rendezvénye a négy napon át tartó borkiállítás és -vásár. Bor és üveg címmel látható tárlat, boregyetem, koncertsorozat a pesti Vigadóban, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás, borhajó a Dunán és szüreti sokadalom a skanzenben. Bor és komédia címmel szeptember 7-én a Budapest Arénában rendezik meg a Borok-ízek gálaestet, amely a bor és a gasztronómia, valamint az előadó-művészetek értékeinek bemutatására készül, s egyben az őszi közéleti-diplomáciai programok nyitó eseménye. Ezen az estén tizennégy étterem mesterszakácsának, a Magyar Sajtklub tagjainak, az ország legjobb cukrászainak remekműveit harmincnégy magyar borász és Andalúzia boraival párosítva kóstolhatják a vendégek. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit, ízkavalkádját mutatjuk be. A gála szervezői Thalia kiválasztottjainak ízelítőt adtak a magyar borászat és gasztronómia legjavából.

Szigethy Gábor
2003. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A királyasszony lovagja: Don César de Bazan

Barokk boltív: a hajdani Víziváros parányi polgárházainak falmaradékai barátságosan belesimulnak a XXI. századi épülettömb szögletes falsíkjaiba. Lüktető acélszerkezet, hangtalanul föl-le kúszó lift. Üvegtetővel borított régi udvar: a hajdani hepehupás kockakövek helyén márványsima padló, körülöttünk krómacél ablakkeretek, de az emeletre vezető kétszáz éves lépcső fölé vakolt boltív borul, az erkély faragott kőoszlopaihoz valamikor biedermeier uracsok támaszkodtak.
– Szeretjük mindenben a merész ellentéteket – mondja a Németországban született, magyarul beszélő olasz igazgatónő.
– Az érett bárányból készített kotlett és ez az izgalmas, a hús ízével feleselő-barátkozó rozmaringos kuszkuszköret fantasztikus! – áradozik Hirtling István. A fantasztikus szó n hangját hosszan, boldogan megnyújtja, a dallamív buja felhangja érzékelteti elragadtatott jókedvét.
Szekszárdi bikavérrel locsolgatjuk magunkban a remek hangulatot.
Ebéd után séta a szállodában. Kőkeretes ablak, faragott kövekkel díszített erkély: szemben velünk a Vár oldalában több száz éves ásító kőkapu. Fémkeretes ablak, acélfalak övezte balkon: a pesti Duna-part üvegpalotái integetnek felénk.
Gömbölyödik bennünk boltíves múlt és a szögletes jelen.
Posztmodern szelek fújdogálnak.
(Hirtling István 1994-ben a Művész Színházban játszotta Don César de Bazan szerepét Viktor Hugo A királyasszony lovagja című színművében.)

Az Art’ otel Chelsea étterem menüsora
Melegen füstölt lazac borskrustában, mandulás mascarponés krutonon
Lepényhalfilé almás angol zellerrel és fűszeres barna vajjal tálalva
Érlelt báránykotlett zöldségekkel és rozmaringos kuszkuszkörettel
Vadkacsamellérmék sütve, shitake-gomba raguval és pirított szalvéta gombóccal
Az ételekhez kínált borok: chardonnay barrique, 2002 a Balatonboglári Borgazdaság Rt. kínálatából és szekszárdi bikavér, 2000 Takler Ferenc borásztól

Mirandolina

Hősnő és az őt megtestesítő színésznő közös tulajdonsága: mindketten remekül főznek. Schell Judit – amikor ideje engedi – családját bűvöli főztjével, Mirandolina – nap mint nap, munkaidőben – fogadójának vendégeit kápráztatja el eredeti ötleteivel.
A szerepben feloldódik a színész. A szerep életre kel a színészben. A XVIII. századi fogadósnő a XXI. században Budapesten, egy olasz hangulatú étteremben boldog hangulatban délidőzik.
Mirandolina tudta, mi az a gyengén füstölt csirkemell grillezett radicchióval és capsicummal. Schell Judit most ismerkedik e furcsa, fanyar ízzel.
A színésznő elbújik a szerepben. Mirandolina okos fogadósnő: ha nem a saját konyhája főztjét fogyasztja, érdeklődve szemlélődik, és próbálja ellesni mások szakácsművészetének titkait. Foccaccia kenyér fűszeres cseresznyeparadicsom concasséval, mozzarellával és pármai sonkával töltve – lehet, hogy ezt a boldog, néma falatozásra késztető hideg előételt minden firenzei fogadóban ismerik?
Mirandolina, a firenzei fogadósnő kedvesen mosolyog, hallgat, figyel.
Schell Judit, a budapesti színésznő kedvesen mosolyog, hallgat, figyel.
Amikor hazamennek, valamelyikük majd megpróbálja elkészíteni a gyengén füstölt csirkemellet grillezett radicchióval és capsicummal.
Vagy a színésznőnek, vagy a fogadósnőnek biztosan sikerül.
(Schell Judit 2000-ben jelenítette meg a címszereplőt a Radnóti Színházban Carlo Goldoni Mirandolina című színművében.)

A Sofitel Atrium Budapest – Focaccia étterem menüsora
Gyengén füstölt csirkemell grillezett radicchióval és capsicummal, ropogós tarka salátákkal, hajdinakenyér-kockákkal
Rozmaringos, jégen pácolt, cukkinivirággal illatosított, római pestóval grillezett tőkehal marokkói kuszkusszal, zöldfűszeres cukkinivel és fényes kaprimártással
Foccaccia kenyér fűszeres cseresznyeparadicsom concassével, mozarellával és pármai sonkával
Aszalt meggyel tűzdelt mulard kacsamell lágy snidlinges polentával, articsókával és vajban párolt nyári gyökerekkel
Az ételekhez felszolgált borok: csopaki rizling, 2002 Jásdi István borászatából, egri kékfrankos, 2000 Pók Tamás borásztól

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.