Szemes József, az „új” generáció tagja

Nagy Ottó
2003. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy hektáron termelt szőlőt Szemes József családi gazdálkodó, akit bátran a most feltörekvő villányi borászgenerációhoz sorolhatunk. A négy hektárból egyelőre csak két és fél termő szőlő, a maradék másfél hektárt nemrégiben telepítette a borász és családja a híres Kopár-dűlőbe. A fajták között megtalálható a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, és persze az oportó is. Szemes József 1995-ben készítette az első borát, és csak néhány száz palacknyi mennyiséget palakoztatott. A palackok száma azonban gyorsan növekedett, és ma már 45-50 ezer üveg bort készít, amihez persze a saját szőlője mellé még vásárolnia is kell.
– Húsz-huszonöt éve kerültem kapcsolatba a szőlészettel, ahová a vendéglátóiparból nyergeltem át, de egyelőre nem csak borászattal foglalkozom, mert egy szeszfőzdét is üzemeltetek – mondta Szemes József. – A boraimban igyekszem megőrizni a tiszta fajtajelleget, csak egy cuveém van, igaz, az 1999-es borversenyen ezüst-, a 2000-esen pedig aranyérmes lett. Tavaly sikerült Angliába kivinni egy szállítmányt, és az idén is szállítunk bort a szigetországba – tette hozzá.
– A borok nagy többségét még hagyományos technológiával készítem, de szeretnék építeni egy feldolgozót és egy klimatizált helyiséget, ahol egy helyen tárolhatnám a boraimat, és amivel az adóraktári gondjaimat is megszüntethetném. Ma ugyanis négy helyen vagyok kénytelen tárolni boraimat – ismertetett egy keveset a mindennapi gondokból Szemes József. – Ha szerencsém lesz – fűzte hozzá –, a panziónk mögött megépül a sétálóutca, ami még nagyobb lehetőségeket teremt a számunkra. A panzió folyamatosan üzemel, de a borértékesítésre alkalmas része nincs állandóan nyitva, a sétalóutca megépülésével azonban ez a szakasz is folyamatosan üzemelhetne. Egyelőre tőkehiánnyal küzdünk, és az értékesítés sem túl könnyű, mert a kínálat állandóan nő. Ezért nagyon örülök annak, hogy sikerült bekerülnöm egy értékesítési láncba, mert ez némi biztonságot ad. A jövőben maximum öthektárnyi szőlőben gondolkodunk, többe nem. Ez, ha jó a termés, és még tudunk hozzá szőlőt venni, akkor nekünk elég, meg tudunk élni belőle – mondta Szemes József.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.