Beindult a Mol is

Minimális emelkedéssel nyitott tegnap a Budapesti Értéktőzsde, a 9280–9240 pont közötti intervallumban egészen délig tartózkodott a BUX, majd az amerikai nyitások optimista hangulata 9306 pontra emelte a tőzsdemutatót.

2003. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zárás előtt másfél órával keletkezett eladói nyomás hatására a BUX nem tudta megtartani a napközben elért nyereségét, így előbb előző szintje alá bukott, majd tartós gyengüléssel 9170 pontig zuhant. A kereskedés végének utolsó pillanataiban a Wall Street-i korrekció következtében a magyar index is korrigálta veszteségét, de még így is 52,4 pontos csökkenéssel 9188,69 ponton zárt. Az elemzők és a brókerek azt nyilatkozták, hogy a vezető részvények körében volt érezhető az eladói aktivitás, ez alól csupán a Mol volt kivétel, amely többéves 5000 forint körüli kényszerpályán tartózkodás után végre átlépte a 6000 forintos határt. Az olajipari részvények napközben 6085 forintig emelkedtek, majd 6030 forinton zártak. Az elemzők a kereskedés után azt mondták, hogy a piac erősen korrekciós hangulatban volt, ezt arra alapozták, hogy a forgalom tízmilliárd forintra csökkent, és a nyugat-európai tőzsdemutatók is lefelé mozogtak. A nap nyertesei egyben a gyengülési trenddel szemben haladó Danubius- és Rába-részvények lettek, de drágult a Forrás törzsrészvénye, a Synergon és a Zalakerámia is.
Az európai piacokon is visszaesést jeleztek az árfolyammutatók, a befektetők az amerikai iránytalan mozgásokra és a haszonrealizálásra figyeltek. A DAX a magyar tőzsde zárásakor 1,6 százalékos mínuszban állt, míg a londoni FTSE kurzusa csupán 0,06 százalékkal esett vissza. A tengerentúlon a mélyből feltörő Dow Jones és Nasdaq árfolyamát az Intel eredményprognózisa segítette. A félvezetőket gyártó amerikai cég közölte, hogy az idei év harmadik negyedében 7,6-7,8 milliárd dolláros forgalmat érhet el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.