időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Röviden

MTI
2003.10.19. 23:00

Palesztin válasz az izraeli erőszakra
Jeruzsálem. Legalább nyolc Kaszszám típusú rakétát lőttek ki palesztinok tegnap a Gázai övezet határa mentén fekvő izraeli városokra; a rakéták emberéletben nem tettek kárt. Ezt megelőzően négy palesztin életét vesztette, huszonegyen megsebesültek szombaton a palesztin önkormányzatú területeken elkövetett erőszakcselekmények következtében. Az izraeli katonák két nap elteltével kedden hatoltak be ismét a városba és menekülttáborába, hogy megsemmisítsék azokat az alagutakat, amelyeken keresztül az izraeliek gyanúja szerint a szomszédos Egyiptomból fegyvereket csempésznek palesztin területre. (MTI)

Bin Laden fenyeget
Bangkok. Az Egyesült Államok terrorizmus elleni harcának további támogatására szólított fel a Fehér Ház tegnap, miután Oszama bin Laden terrorista- vezér újabb öngyilkos merényletekkel fenyegette meg Washingtont. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban szombaton elhangzott, az al-Kaida vezetőjének tulajdonított hangfelvétel további öngyilkos merényleteket helyezett kilátásba az Egyesült Államokban és határain kívül, továbbá megfenyegette az iraki háborúban Washingtont támogató országokat is. Ez arra figyelmeztet, hogy a terror elleni globális háború folytatódik – jelentette ki Scott McClellan fehér házi szóvivő. (MTI)

Elhunyt Alija Izetbegovics
Szarajevó. Hetvennyolc éves korában elhunyt Alija Izetbegovics volt boszniai muzulmán vezető, aki az 1990-es években, a háború alatt elnökként állt az ország élén. Mint a szarajevói rádió jelentette, Izetbegovics Szarajevó egyik kórházában halt meg vasárnap, ahová szeptember elején vitték be, miután otthonában elájult, elesett, és ennek következtében négy bordája eltört. (MTI)

Meghívás Iránból
Teherán. Iráni látogatásra hívta meg Teherán tegnap a brit, a francia és a német külügyminisztert, válaszul a három európai országnak az – egyes vádak szerint katonai célokat szolgáló – iráni atomprogrammal kapcsolatos kezdeményezésére. A meghívást az iráni külügyminisztérium szóvivője jelentette be Teheránban. A meghívás Dominique de Villepin francia, Jack Straw brit és Joschka Fischer német külügyminiszternek szól. (MTI)

Medgyessy-interjú a Der Standardban
Brüsszel. A NATO-éval párhuzamos európai uniós katonai struktúrák kialakítása ellen és az EU-n belüli pénzügyi szolidaritás mellett foglalt állást Medgyessy Péter miniszterelnök a Der Standardnak adott interjújában, amely az osztrák újság hét végi számában jelent meg szombaton. Az osztrák lap tudósítója azt követően beszélgetett pénteken Brüsszelben a magyar kormányfővel, hogy Medgyessy részt vett az EU csúcstalálkozóján. „Mi a közös védelmi politika mellett vagyunk, de ésszerűen kell ezt megközelítenünk, és kerülnünk kell a NATO-val való párhuzamos struktúrákat – mondta Medgyessy. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.