Válogatott borokat ínyenc közönségnek

Most építi pincéjét Sopronban Taschner Kurt, aki először könynyű, kedves boraival akarja meghódítani a közönséget. Aztán majd a nagyokkal is.

Nagy Ottó
2003. 11. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg tizenegy hektáron gazdálkodik a soproni borvidéken az édesapjával együtt Taschner Kurt. A családi vállalkozás munkamegosztása némileg sajátos, a fiatalember most kapcsolódik be a szőlőtermesztésbe, de mihamarabb szeretne egy „önálló” ültetvényt is, amit csak ő művel. A borkészítés munkái is megoszlanak közöttük, a kétliteres üvegekbe letöltött borokat az édesapja, Taschner István, míg a 0,75 literes palackokba kerülő bort maga készíti.
– A legtöbb szőlőnk kékfrankos, de foglalkozunk cabernet sauvignonnal, zweigelttel, pinot noirral, Zenittel, de van korai piros veltelinink, sauvignon blanc-unk, Zenitünk és Irsai Olivérünk is. A kékfrankosnak eddig csak tíz százalékát palackoztuk, de az idén még többet fogunk, mert a Kékfrankos rosénknak nagy sikere volt – mondta Taschner Kurt, akinek a családi kedvence a rosé mellett az Irsai Olivér. – E két bor preferálása tudatos dolog – folytatta –, mert ezeket a reduktív borokat Sopronban kevesen tudják jól elkészíteni. Szerencsére én már rendelkezem azzal a technológiával, amely ilyen munkához szükséges. Persze az sem hátrány, hogy az ilyen jellegű borokkal és technológiával viszonylag hamar meg lehet mutatni, hogy az adott évjáratból mit tudtunk kihozni. – Másrészt ezekkel a könnyű borokkal először a nevünket akarom rögzíteni a köztudatban, azután, ha ezt már elértem, akkor majd jöhet a nehezebb műfaj, jöhetnek a most divatos, nehéz vörösborok. Az a célom – folytatta –, hogy a többiektől eltérőt produkáljak, hogy csúcsborokat készítsek. De előtte kiváló minőségű, gyorsan pörgő, fogyó borokkal akarom meghódítani a piacot. A végén pedig szeretném, ha válogatott boraim válogatott közönséghez is eljutnának, természetesen magasabb áron. Ehhez persze megfelelő háttér is kell. Most építjük a pincénket, amire azért vagyok büszke, mert ehhez hasonló zöldmezős beruházás tíz éve nem történt Sopronban – mondta Taschner Kurt. – Ha jövő tavaszra elkészül, akkor összpontosítani lehet a termelést, az eddig három hely helyett egy telephelyen minden munkát el tudunk majd végezni a szőlőfeldolgozástól a palackozásig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.