Két ponttal drágítják a diákhitelt

Két százalékponttal emelik a diákhitel kamatát. A Fidesz törvénymódosító javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé annak érdekében, hogy biztosítsák a diákhitelrendszer biztonságos működésének feltételeit.

Drucza Attila
2004. 01. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntött a Diákhitel Központ igazgatósága a diákhitel következő félévre érvényes kamatáról, amely 11,95 százalék lett – közölte Csillag Tamás, a központ vezérigazgatója. Elmondta még tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy a két százalékpontos drágulás a visszafizetés időszakát nyújthatja meg néhány hónappal, de a törlesztőrészletek nem nőnek.
Elkészült a diákhitel-veszteségkalkulátor, amely a párt honlapján érhető el – jelentette be Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője. Így mindenki kiszámolhatja magának, hogy számára mekkora kárt okoz a kamatemelés. Azt is bejelentette, hogy törvénymódosító javaslatot terjesztenek be, amely elfogadása esetén biztosítja a hitelrendszer hosszú távú működését. Tállai András képviselő kifejtette: a módosítás lényege, hogy amennyiben a diák dolgozik, és munkáltatója átvállalja az előtörlesztést, azt ne terheljék adók és járulékok, így ez a módszer akár a munkáltató általi jutalmazás eszköze is lehet.
Almássy Kornél, az MDF elnökségi tagja lapunknak elmondta: továbbra is kérik, hogy a kormány vállalja át a diákhitelkamat kétszázalékos kockázati részét.
Az emelés nem meglepetés, hiszen a kamat a piaci kamatszinttől függ, ezt pedig alapvetően a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája határozza meg – fogalmazott közleményében Arató Gergely (MSZP).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.