Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Bukarest amerikai „nagynénije”

Románia hivatalos államfőjelöltje, az Egyesült Államokba a hetvenes években kitelepült Lia Roberts jóformán a semmiből lépett a színre. Elemzők úgy vélik, George W. Bush elnök személyes ismerőse valamennyi ellenfelétől ellophat szavazatokat a novemberi román elnökválasztáson.

2004. 02. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A románok lábbal előre, nyugatnak kívánnak haladni, és nem hátrafelé, keletnek – a népes közönség előtt elmondott, nagy derültséget keltő megállapítás Lia Robertstől, az amerikai Republikánus Párt nevadai elnökétől származik. Még ha kissé morbid módon is, de a román nép óhaját a politikus első kortesbeszéde során fogalmazta meg, amikor bejelentette: függetlenként indul a november 28-i romániai elnökválasztáson. A hét elején tett bejelentés nem érte váratlanul a román politikai élet szereplőit, hiszen a bukaresti sajtó már hetekkel ezelőtt kiszivárogtatta Lia Roberts jelölését; a szándék sokkal inkább azért mondható rendkívülinek, mert Romániában jóformán senki nem ismeri az 54 éves aszszonyt. Roberts ugyanis 1979-ben hagyta el hazáját, és házasodott az Egyesült Államokba, ahol a politikai ranglétrán a Republikánus Párt Nevada állambeli elnöki tisztségéig vitte. Azóta tavaly ősszel látogatott először haza, és bizony sokaknak feltűnt, hogy leginkább a román hírszerzőszolgálat volt igazgatójával mutatkozik. Potenciális ellenfeleinek orra alá azonban valószínűleg kevés borsot tör majd, hiszen céljait olyan általánosságokban vázolja, mint a korrupció „írmagjának kiirtása”, amerikai befektetők Romániába telepítése, az életszínvonal javítása. Mindezzel kevés szavazatot szerezhet majd, mivel a román választók 14 éve ahhoz szoktak, hogy az elnökjelöltek kígyót-békát kiabálnak egymásra, és gátlástalanul lejáratják egymást. Ehhez idén valószínűleg „partnernek” bizonyulnak majd a favoritnak számító, hivatalosan azonban még be nem jelentett román elnökjelöltek. Például a népszerűsége okán első helyen kiemelt Adrian Nastase kormányfő, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, akinek malmára többek között az ugyanennek az alakulatnak a színeiben államfővé választott Ion Iliescu hajtja a vizet. A miniszterelnök legnagyobb ellenfeleként az ellenzéki liberális-demokrata pártszövetség jelöltjét, Theodor Stolojant tartják számon, aki annak ellenére, hogy a 90-es évek elején technokrataként még a szociáldemokrata kormányt vezette, jelenleg a legerősebb alternatívát kínálja a PSD-vel és jelöltjével szemben. A magát ma is nevető harmadikként feltüntető, legújabban zsidóbarátságát bizonygató C. V. Tudor többnyire a radikális, nacionalista tábor voksaira számít, miközben az ország „jobbik fele” az európai közvéleménnyel együtt katasztrófának tartja a szélsőséges politikus esetleges győzelmét.
Noha a felsorolt „nagyágyúkkal” semmi esetre sem veheti fel a versenyt, román elemzők szerint Lia Robertsnek valamennyi ellenfelétől sikerül majd voksot szereznie. Néhány százaléknál több szavazatra azonban még akkor sem számíthat, ha kampányára 15 millió dollárt hajlandó költeni, korteshadjáratának levezetését pedig arra a Dick Morrisra bízta, aki Bill Clinton kampányát is sikerrel lemenedzselte. Névtelenségén túl az amúgy csinos asszony másik „szépséghibája”, hogy töri anyanyelvét, ugyanakkor a nők körében sem aratott osztatlan sikert. Egyetlen női ellenfele, a négy évvel ezelőtt is indult Gratiela Birla bukaresti ügyvéd ugyanis rögtön leírta „az amerikai nagybácsi áldásával hazaejtőernyőzött” Lia Robertset, aki szerinte sokkal inkább Amerikához, mint az EU-hoz vinné közel Romániát. És ha a felsorolt érvek alapján nem, a női viszálykodás miatt máris borítékolható, hogy a bukaresti Cotroceni-palota várományosa nem a szebbik nem közül kerül ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.