időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Éhínség fenyeget

2004.02.10. 00:00

Csak a leghátrányosabb helyzetű észak-koreaiak kaphatnak ezentúl segítséget, így az elkövetkező hónapokban több mint hatmillió rászoruló marad élelmiszersegély és egészségügyi ellátás nélkül. Ennek oka – mint az ENSZ világélelmezési alapjának (WFP) illetékesei tegnapi, pekingi tájékoztatójukon elmondták – az, hogy kiapadtak az ország számára juttatott pénzforrások. A segélyszervezet munkatársai kifejtették: áprilisig biztosan mintegy százezer embernek – főként kisgyermekes anyáknak és gyermekeiknek – tudják biztosítani a sokak számára a túlélést jelentő élelmiszer-fejadagot.
Az élelmiszerhiány hosszú ideje valóságos csapást jelent az észak-koreaiak számára, s a helyzet a segélyezés ellenére az elmúlt évtizedben a természeti csapások és a rossz gazdaságpolitika miatt csak romlott. Ráadásul – mint Masood Hyder, a WFP phenjani képviselője rámutatott – a segélyszervezetek is mind kevesebb pénzből kénytelenek gazdálkodni, hiszen a kedvezőtlen politikai folyamatok – például Phenjan nukleáris ambíciói – elriasztják az adományozókat.
Bár a lakosság rossz élelmezési és közegészségügyi problémái a kommunista rezsimet eddig sem hatották meg különösebben, a világszervezet felhívja a figyelmet, hogy a huszonhárommilliós ország mintegy negyede – amely eddig támogatásban részesült – most mindenféle segítség nélkül kénytelen átvészelni a tél hátralévő részét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.